"אחרי אלפי שנות דמיון, מאות שנות חקר מדעי, ועשרות שנות ניסוי הנדסי, החל עידן החלל".
היום, ב-2 לאוקטובר יתחיל שבוע החלל הבינלאומי. השנה, מדובר על תאריך מיוחד ביותר – 50 שנה לתחילת עידן החלל.
הערה - אני אמשיך להוסיף לידיעה במהלך הימים הקרובים פרטים על הלווין, קישורים לאתרים אינפורמטיביים, ארועים ברחבי העולם לכבוד האירוע ועוד.
ב- 4 לאוקטובר 1957, בשעה 22:38 (שעון מוסקבה) ,המריא מערבות קזחיות ליד המושב טיורה-טאם, הטיל R-7 עם הלווין המלאכותי הראשון של כדה"א- "ספוטניק" .ספוטניק (ברוסית"לווין", "בן-לויה") היה כדור מתכתי בקוטר של כחצי מטר ומשקל של כ-80 ק"ג, שכלל שני משדרי רדיו וסוללות, כמו גם 4 אנטנות חיצוניות שיצרו את הצורה הידועה. במשך שבועיים שידר הלוויין את ה-"ביפים", שידורי רדיו פשוטים, שנרשמו על ידי חובבי רדיו בכל העולם. הוא המשיך להקיף את כדה"א עד ינואר 58, כשנשרף באטמוספרה.
שיגורו של הלוויין המלאכותי הראשון הינו ארוע מיוחד לא רק למהנדסי אווירונאוטיקה וחלל ואף לא רק לקהילה מדעית-הנדסית - אלא לאנושות כולה. כ-1000 לוויינים סובבים את כוכב-הלכת שלנו היום, והחיים המודרניים נראים בלתי אפשריים בלעדיהם. אבל התרומה של הספוטניק רחבה אף יותר. זה היה הצעד הראשון בחקר החלל, כאשר הצעדים הבאים היו שיגורו של האדם הראשון, של גששת ראשונה לכוכב לכת אחר ושיגורו של אדם לירח. שיגורו דחף קדימה את המאמצים של בריה"מ להמשיך ולקדם את חקר החלל, שהוביל לחקר מאוייש של החלל. בגללו האמריקאים הגדילו את תקציבי החינוך, הגדילו את כמות המהנדסים והמדענים, קידמו את המדע והטכנולוגיה בקרב הציבור.
המורשת של הכדור המתכתי הפשוט, שהיה החפץ המלאכותי הראשון להקיף את כדה"א, עדיין איתנו.
ריכוז קישורים מומלצים:
לקרוא בפירוט על הלוויין הראשון אפשר כאן. עוד אתר מקיף על הספוטניק - כאן.
שווה לבקר גם בבלוג שהוקם במיוחד בשביל הארוע (קישור).
מצגת פלש -"איך בנוי ספוטניק" של NYT.
הודעת TASS וכתבה ב"קומסומולסקייה פראבדה" מ-6.10.57 [רוסית].
דיון בפורום פרש - עם פרטים על האירוע ועל כנס בישראל לכבודו-כאן.
דיון בפורום חלל ולוויינים - כאן .ידיעות נוספות בעברית: YNET, NRG.
שווה לבקר גם בבלוג שהוקם במיוחד בשביל הארוע (קישור).
מצגת פלש -"איך בנוי ספוטניק" של NYT.
הודעת TASS וכתבה ב"קומסומולסקייה פראבדה" מ-6.10.57 [רוסית].
דיון בפורום פרש - עם פרטים על האירוע ועל כנס בישראל לכבודו-כאן.
דיון בפורום חלל ולוויינים - כאן .ידיעות נוספות בעברית: YNET, NRG.
הנני רוצה להזכיר כי שנת 2007 מיוחדת לחקר החלל בגלל עוד שני תאריכים:
ב-12 לינואר השנה מלאו 100 שנה להולדתו של סרגיי קורוליוב, "המהנדס הראשי", אבי תוכנית החלל הסובייטית, שניהל את שיגורו של הלווין הראשון, את שיגור גששת ראשונה לירח ואת שיגור האדם הראשון לחלל. הוא שרד בתנאים קשים של מחנה עבודה, ידע לנהל מפעל אדיר מימדים תוך לחץ גבוהה מן האנשים שמעליו, קיבל את החלטות גורליות ותרם תרומה אדירה לחקר החלל.
כמו כן, ב-17 לספטמבר מלאו 150 שנים להולדתו של קונסטנטין ציולקובסקיי, מדען וממציא, חלוץ בתחומי חקר הטיסה והחלל. למרות שרכש את השכלתו בכוחות עצמו ושימש כמורה באזור כפרי, הוא כתב את העבודה המודפסת הראשונה על ספינות אוויר, תיאר את המבנה של מטוס חד-כנפי שאומץ רק אחרי 20 שנה, תיאר את העיקרון השימוש בכרית אוויר, הגה את השימוש במנוע רקטי לתנועה בחלל ושימוש בטילים רב-שלביים.
מקור התמונה. פרסום ראשון - 2 לאוקטובר. נערך ב 3 ו-4 לאוקטובר.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה