אתמול הודיע משרד החינוך, המדע והטכנולוגיה של רפובליקת קוריאה (דרום קוריאה) על החלטתו להחליף את המועמד העיקרי לקוסמונאוט - Ko San, במועמדת גיבוי - Yi So-yeon בשיגור על גבי החללית "סויוז" באפריל.
השינוי בא על רקע של דרישות מהצד הרוסי, בעקבות הפרות תקנות מצדו של קו סאן. בינתיים ימשיך קו סאן להתאמן במרכז לאימון קוסמונאוטים הרוסי, בו מתאמנים שני המועמדים הקוראיניים מתחילת 2007, אבל המועמדת השנייה היא שתהפוך לקוסמונאוט הקוריאני הראשון.
החלטה זו התקבלה בעקבות "הפרות של תקנון ההתנהגות של קוסמונאוט" כפי שהוגדר בפרסומים של סוכנות החלל הרוסית. ע"פ הודעה רשמית מקוריאה, מדובר על שתי פעמים בהם קו-סאן בהם הפר תקנות שעליהם היה חתום. בספטמבר שעבר הוא שלח לדרום קוריאה, ביחד עם חפציו האישיים, ספר על הכנות לטיסה, שלקח ללא רשות, ובפברואר השנה קיבל לידיו דרך אחד מעמיתיו הרוסיים, הוראות לשליטה בחללית, שאותם לא היה לו זכות לראות.
מדובר על הודעה חשובה, שכן מדובר על קוסמנאוט הראשון של דרום קוריאה, שתהיה המדינה ה-35 בעולם שאזרח שלה יהפוך לקוסמונאוט. ככל הנראה, עכשיו הקוסמונאוטית הראשונה תהיה אי-סו-אייון, (29), בעלת תואר שלישי מ-KAIST (ר"ת של Korea Advanced Institute of Science and Technology), ומועסקת ע"י -Korea Aerospace Research Institute.
קישור לפרטים נוספים על הקוסמונאוטים הקוריאניים - באתר הרשמי של סוכנת החלל הקוריאנית (אנגלית)
מסוכנות החלל הרוסית נמסר אתמול כי שני המועמדים קיבלו הכנה זהה, ושאינם מתנגדים להחלפה. עוד נמסר כי הזמן שנותר עד השיגור מספיק להשלמת ההחלפה של המועמד (לטיסה) העיקרי במועמדת גיבוי מבלי לגרום להבדלים במשימה הצפויה.
מאז 1992 שוגרו 10 לווינים דרום קוריאניים ע"י משגרים שונים בעולם, וכן בוצעו מספר ניסויים מדעיים וטכנולוגיים ברקטות ומשגרים מתוצרת דרום קוריאה (מקור). ב-2004 התחיל שיתוף הפעולה בין דרום קוריאה ורוסיה בתחום החלל. בעזרת סיוע מדעי טכנולוגי מצב רוסיה נבנה בקוריאה מרכז חלל, וב-2005 נחתם הסכם לשיגורו של קוסמונאוט קוריאני לתחנת החלל הבינלאומית על גבי החללית סויוז.
שיגור של החללית סויוז לתחנת החלל הבינלאומית (ISS), מתוכנן להתקיים בתחילת אפריל. חוץ מהקוסמונאוט הקוריאני ישוגרו גם 2 קוסמונאוטים מרוסיה - מפקד המשימה סרגיי וולקוב (Sergei Volkov), ו-מהנדס טיסה אולג קונונקו (Oleg Kononenko ) , שירכיבו ביחד עם האסטרונאוט האמריקאי ששוגר היום (שלישי), את הצוות ה-17 ב-ISS.
* לאורך הידיעה מוזכר המונח "קוסמונאוט", אך אין כל הבדל בינו לבין "אסטרונאוט".