צרפת עומדת לסיים את הפיתוח של M51- טיל בליסטי חדש, המשוגר מצוללות. הניסוי הראשון מתוכנן כבר לקראת סוף השנה. במקביל, ממשיכה בנייתה של צוללת טילים בליסטיים גרעינית "Le Terrible", הרביעית והאחרונה בסדרת צוללות מן הסוג Triomphant, שצפויה להסתיים ב-2009.
כאשר הצוללת "לה-טרריבל" ( הידועה גם באינדקס "ה-SNLE-NG הרביעית") תיכנס לשירות הפעיל ביולי 2010, היא תהיה הראשונה שתצוייד בטילי M51 החדשים, בעלי שרידות טובה יותר וכמו כן בעלי טווח ודיוק גדול בהרבה מ- M45 הנוכחיים.
בנוסף לכך, M51 מאפשר כמה חידושים, כגון יכולת לבחור את העוצמה של ששת ראשי הקרב שלו, אשר הדירוג הנומינלי שלהם הוא 150 קילוטון כל אחד. לדברי גורמים רשמיים, אפשרי גם ליזום את ראשי הקרב בגובה רב, דבר שיגרום לפעימה אלקטרומגנטית (EMP) שתשרוף את המעגלים החשמליים של מערכות אלקטרוניות על הקרקע, ותגרום נזק לאויב מבלי להשתמש בכוחה ההרסני המלא של פצצה גרעינית.
הגמישות הגדולה שמבטיחה התוכנית M51 מראה את השינוי ההדרגתי בדוקטרינה הגרעינית של צרפת, כפי שהוכרזה ע"י נשיא צרפת ז'אק-שיראק השנה (להזכירכם). השינוי כולל הרחבתה של המטרייה הגרעינית של צרפת גם לעבר בעלי בריתה ולעבר "עניינים לאומיים בעלי חשיבות עליונה" הבלתי מוגדרים, תוך כדי הרחבת מידת השימוש בנשק בלתי קונבנציונלי למצבים בהם צרפת תחשיב כמצדיקים שימוש בנשק זה. עם זאת, גורמים בכירים רשמיים טוענים כי אין שינוי משמעותי בדוקטרינה הצרפתית, אלא מדובר רק על התאמתה למצב העולמי העכשווי. המבקרים, לעומת זאת, טוענים כי יש כאן סטייה משמעותית מן המדיניות של " ללא מכה ראשונה", ושהטיל החדש ייתן לצרפת את האפשרות לתת מכה גרעינית מוקדמת.
הטיל החדש הינו המשכו של התכנית לפיתוח טיל מסוג M5, שנסגרה בשנת 1996 עקב בעיות תקציביות. ע"י הורדת הדרישות בדיוק וטווח של הטיל ב-1998 נולדה התכנית M51, שאפשרה לחסוך כמיליארד יורו מבלי לפגוע ביעילות המבצעית. בשביל ניסויים ב- M51 הוכנה תשתית מקיפה, שאפשרה פיתוח מהיר יחסית - אם לתכנית M4\45 היו דרושים כ-40 שיגורים, ל-M51 מספיקים רק עשרה כדי להיכנס לשירות. השיגור התת-מיימי הראשון (הנערך בבריכה מיוחדת), שמאפשרת תשתית זו, מתוכנן לסוף 2008.
משקלו של M51 הוא 54 טונות, פי 1.5 מ-M45; אורכו 12 מטר, והוא בעל קוטר של 2.3 מטר. בנוסף להנחייה האינרציאלית קיים גם ניווט לפי גרמי שמיים. בבניית הטיל נעשה שימוש בחומרים מרוכבים מבוססי פחמן. הטווח נע, לפי פרשנויות שונות, בין 10,000 ל- 8,000 ק"מ כאשר יש דיווחים שהמספר הראשון הוא הנכון. הגרסה הראשונית, M51.1 תשא 6 רש"קים תרמו-גרעיניים מדגם TN75. ב-2015 תיכנס לשירות גרסא מתקדמת יותר- M51.2, עם דור חדש של רשק"ים מהדגם TNO (ר"ת של טיל גרעיני ימי- Tête Nucléaire Océanique).
שמירה על מהימנותו של צי הצוללות הטילים הצרפתי נמצא בראש העדיפיות של צרפת מאז שהקטינה את יכולות הגרעיניות שלה ע"י התפרקותה מטילים בליסטיים קרקעיים S3 וביטולה של פיתוח הטיל הנייד Hades (בשנת 1996). אמצעי השיגור שנשארו אצל צרפת הם מפציצי Mirage 2000N ו ארבעה צוללות SNLE-NG (ר"ת של 'דור חדש של צוללות טילים בליסטיים גרעיניות') שישאו 16 טילים כל אחת. שלושה צוללות כבר נמצאות בשירות ונושאות טילי M45. הן ייצוידו מחדש בטילי M51 במשך השנים, כך שלקראת 2015 כל 4 הצוללות ישאו את הטילים החדשים.
עלות הפיתוח של M51 הינו 5.7 מיליארד יורו, ו-2.8 מילארד נוספים דרושים לרכישתם של כ-50 טילים. למו"פ וייצור של רשקי"ם גרעיניים וצוללות גורעיניות יש תקציב נפרד. כך מחירה של התכנית SNLE-NG, הכולל פיתוח וייצור הוא כ 15 מיליארד יורו, כאשר כל צוללות עולה כ 2.5 מיליארד.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה