Welcome

מאפריל 2011 - הכתיבה מופסקת לזמן בלתי מוגבל, למעט עדכונים קטנים. היומן הנוכחי מבוסס על היומן "היעד: חלל" שניהלתי באתר סיקור ממוקד.

29.10.2006

פרוייקט רוסי לחקר אירופה (ירחו של צדק)

מאת איגור אפנסייב ; מתוך הירחון מדעי-פופולרי Vokrug Sveta ("מסביב לעולם"), גליון אוקטובר 2006 (2793).
...
לא מזמן פיתחו המומחים הרוסיים ממרכז ע"ש קלדיש (Keldysh Center) ומאיגוד מדעי-תעשייתי ע"ש לבוצ'קין (NPO Lavochkin) פרוייקט של גשושת מחקר עם מנוע יוני רב-עוצמה, לחקר של אחד מלוויני צדק- אירופה.

26.10.2006

ספינות השיגור יוצאות אל הים

01:50 השיגור נדחה.
01:44: 5 דקות לשיגור.מזג אוויר מצויין.
01:36: 13 דקות לשיגור.הכל מתקדם כמתוכנן.

עדכון: עוד שעה ו-עשרים דקות לשיגור.
עדכון: השיגור יערך מחר, ב-27 לאוקטובר בשעה 1:49, שעון ישראל.

<פרסום ראשון 18:10>
אתמול, ב-17 בנובמבר, הספינות Odyssey ו- Sea Launch Commander יצאו מנמל הלונג-ביץ' שבקליפורניה אל עבר אזור השיגור בסביבת קו המשווה באוקיינוס השקט. השיגור של לווין השידור XM-4 מתוכנן ל-26 באוקטובר.

נכשל שיגורו של הטיל הבליסטי הימי SS-NX-30

בזמן השיגור הנסיוני של הטיל הבליסטי הרוסי Bulava מצוללות גרעינית "דמיטריי דונסקוי", הטיל סטה מהנתיב המתוכנן והפעיל מנגון של השמדה עצמית.

בעוד כשעתיים ישוגרו לוויני STEREO

26.10, 10:18 עדכון: השיגור הכפול עבר בהצלחה. לצפייה בשיגור.

24.10.2006

סין שיגרה שני לווינים

היום, 24 לאוקטובר, בשעה 01:34 שיגרה סין בהצלחה שני לווינים ממרכז השיגורים Taiyuan, שבמחוז שאנסי (Shanxi), בצפון המדינה. הלווין A התנתק בהצלחה מהמשגר 11 דקות לאחר השיגור, והלווין B התנתק דקה אחריו. שני הלווינים הגיעו למסלולם.

23.10.2006

שת"פ אפשרי עם אוקראינה?

בפגישה שנערכה בין המשנה לראש הממשלה שמעון פרס ונשיא אוקראינה ויקטור יוש'נקו בתחילת החודש, הציע יוש'נקו שיתוף פעולה אסטרטגי בתחום של הגנה נגד טילים בליסטיים ומערכות בקרה לווייניות, כך מדווח האתר israeltoday.co.il.

22.10.2006

חללית האספקה פרוגרס שוגרה בהצלחה

עדכון: היום, ב-23 לאוקטובר, בשעה 15:40 שוגרה בהצלחה החללית Progress M-58 על גבי המשגר Soyuz-U.


אתמול (21 לאוקטובר) בבוקר הגיע המשגר סויוז-U, מספר סידורי 102, עם חללית האספקה מסוג "פרוגרס-אמ", אל קן השיגור מספר 1. זאת כחלק מההכנות לשיגור שנערכות כסדרן. הפרוגרס יספק לתחנת החלל את האספקה הדרושה, ובנוסף יכלול חלקי חילוף למערכת החמצן הבעייתית "אלקטרון", הכוללים סטים של שסתומים וכבלים. הטיסה של הפרוגרס תתבצע לפי מתכונת ”חלקה”, והפרוגרס יגיע לתחנת החלל תוך 3 יממות במקום שתיים (פרסום קודם).

19.10.2006

רוסיה תשגר אסטרונאוט דרום קוריאני ב-2008 (+פרטים)

בחצי הראשון של 2008 רוסיה תשלח אזרח דרום קוריאני לחלל. כמו כן הושג הסכם לבניית אתר שיגור בדרום קוריאה ופיתוח משגר חדש. כך הודיע אנטוליי פרמינוב (Anatoly Perminov), ראש סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס, במסיבת העיתונאים בסיאול. ההבנות האלו הושגו ביום שלישי כאשר נחתם הסכם בין-ממשלתי על שותפות בפיתוח החלל.

18.10.2006

חידה מספר 2 (+תשובה)

איפה צולמה התמונה הבאה?

(אפשר לענות גם בפורום חלל ולווינים, שם גם מופיעה התשובה)

untitled.JPG

המשגר הרוסי-צרפתי החדש "אורל" יהיה רב-פעמי

המשגר החדש "אורל" (Ural) שמפותח במשותף ע"י רוסיה וצרפת יהיה משגר לשימוש חוזר, כאשר הדלק יהיה מימן ומתאן נוזליים, מדווחת סוכנות הידיעות ריא-נובוסטי. זו דעתם של נציגי תעשיות החלל הבכירות של צרפת ורוסיה, שהציגו את דבריהם בקולוקויום הרוסי-צרפתי בחלק של "משגרי העתיד".

17.10.2006

הלווין MetOp שוגר בהצלחה!

22:40, 19 באוקטובר: היום ב 18:23 שוגר בהצלחה הטיל סויוז-2.1A עם הלווין MetOp !

15.10.2006

לפני שלוש שנים, ב-15 לאוקטובר 2003, שוגר הטייקונאוט הראשון

בבוקר של 15 לאוקטובר 2003 הוכה העולם (לפחות זה שלא עקב) בתדהמה כאשר הסינים דיווחו כי הם שיגרו את האסטרונאוט הראשון שלהם למסלול סביב כדו"א. בכך הצטרפה סין לבריה"מ וארה"ב, המדינות היחידות בעולם ששיגרו בכוחות עצמם אדם לחלל.

יאנג ליוואי, סגן אלוף בן 38, היה לטייקונאוט (השם הסיני לטייס חלל, "טייקון" = "חלל") הראשון , וללא ספק נכנס להיסטוריה של חקר החלל המאוייש אחרי גאגרין וגלן. החללית שנז'ו 5 (שמשמעותה בסינית "האונייה הקדושה") שוגרה ממתקן השיגור מבבסיס ג'יוקוואן בצפון-מערב סין. החללית עשתה 14 הקפות סביב כדו"א במשך כ-22 שעות ונחתה במונגוליה.


זהו ללא ספק ארוע היסטורי כי מאז סין הפכה לשחקן חדש ומשפיע בחקר החלל המאוייש. מאז שגורו עוד שני טייקונאוטים לחלל, וסין הודיע כי בכוונתה לשלוח טייקונאוט לירח בתוך שני עשורים.

Yang_Liwei

חידה בנושאי חלל וקוסמונאוטיקה (+תשובה)

החידה הראשונה: מה בתמונה?

אתם מוזמנים לענות כאן או בפורום חלל ולווינים.

pg4.gif

13.10.2006

מבזק חדשות החלל מרוסיה (N. 3)

מה במבזק:

השיגורים - ההכנות בעיצומן לשני שיגורים שמתוכננים לשבועיים הקרובים- חללית אספקה פרוגרס שתביא את הציוד הדרוש לתיקונה של מערכת החמצן הבעייתית והלווין האירופאי MetOp, ששיגורו מאחר ביותר מחצי שנה (זו יהיה גם השיגור המבצעי הראשון של המשגר סויוז-2 המשופר). כמו כן בבייקונור מתכוננים לשיגורו של הלווין ArabSat על גבי המשגר פרוטון בתחילת נובמבר.

חדשות של סוכנות החלל הרוסית - רוסקוסמוס מפרסמת את תוצאות הועידה לבחירת קוסמונאוטים לעתיד, ובמקביל מסתבכת בגלל פרסום על מכירת כל זכויות הפרסום בחלל לחברה מסחרית.
וגם ידיעות בנושאים שונים: וולריי טוקארב מקבל אות הוקרה על עבודה בתחנת החלל הבינלאומית, מספר רב של מתנדבים לניסוי הרוסי בהדמיית טיסה למאדים, המשך ההתחמשות של הצבא הרוסי בטילים חדשים, ותוכניות לשיגורו של לווין שישמור על היערות, אחד המשאבים היקרים ביותר של רוסיה.

12.10.2006

מדיניות החלל העתידית

לפני 4 ימים פורסם מסמך הקובע את יעדיה של ארה"ב בחלל. המסמך מהווה שינוי למדיניות החלל הלאומית של ארה"ב מימי ממשל קלינטון משנת 1996. את עיקרי המדיניות החדשה ניתן לקרוא בכתבה של ספייס.קום.

"ארה"ב תשתף פעולה עם מדינות אחרות בשימוש אזרחי ושוחר-שלום של החלל, תרחיב את מחקר המדעי של החלל, ותקדם את השלום החירות בכל העולם"- נאמר באחד העקרונות שמציג המסמך.


והיום, 12 באוקטובר, סין פירסמה את הספר הלבן על פעילותיה בחלל, שמסכם את ההתפתחות של תעשיית החלל הסינית במשך חמשת השנים האחרונות, ומציג את התכניות לעתיד.

המסמך "פעילותה של סין בחלל לשנת 2006" פורסם ע"י מועצת המדינה (הגוף האדמיניסטרטיבי הבכיר בסין) ומהווה דו"ח שני מסוגו מאז שנת 2000.

כפי שמדווחת סוכנות הידיעות Xinhua, המטרות העיקריות של הסין בחלל בחמשת השנים הבאות הן:
  • להקים רשתות של לוויני ניווט ולוויני תקשורת.
  • לפתח לוויני מחקר וצילום של כדו"א
  • לפתח דור חדש של משגרים זולים ובלתי רעילים
  • לבצע עגינה בין חלליות ולקיים הליכת חלל
  • לשלוח לווין מחקר לירח
  • להקים תאגידי ענק ברמה בינלאומית בתחום החלל על מנת לחזק את תעשיית החלל

5.10.2006

עוד מבזק חדשות מרוסיה

  • חדשות מכנס החלל: רוסיה תעזור להודו לשלוח גשושית לירח ב-2010-2011
  • כמו כן הושג ההסכם לגבי שיגורו של המיקרו-לווין ההודי ”YouthSat“ על גבי משגר רוסי.
  • נציגי רוסקוסמוס הודיעו כי הם היו רוצים להגדיל את שיתוף הפעולה בינם לבין JAXA (סוכנות החלל היפנית) בנייתו של החלק הרוסי בתחנת חלל הבינלאומית.
  • צפו לידיעות מעניינות ב-9 לאוקטובר כאשר נציגי רוסקוסמוס ייפגשו עם נציגי ESA (סוכנות החלל האירופאית). ייתכן ויושג איזה שהוא הסכם על "קליפר" או "פארום".
  • זה קרה לפני חודש, אבל נשאר מחוץ לכותרות- SuitSat נשרף באטמוספירה.
  • התאריך החדש לשיגורו של סויוז-2.1 עם הלווין האירופאי MetOp הוא 12 לאוקטובר.
  • מסתיימות הבדיקות של מערכת מכ”ם משוכללת ”וורונז’-אמ“ (Voronezh-M) שתכסה את צפון-מערב רוסיה. וורנז'-אמ שייכת לדור חדש של מערכות מכ"ם רוסיות והיא תעקוב אחר טילים בליסטיים וטילי שיוט.
  • רוסיה תפתח לווין צילום חדש בשם Resurs-P שיחליף את הלווינים הקיימים Monitor-E ו- Resurs-DK.
  • ב-2007 תשוגר החללית הרוסית ”קורונאס-פוטון“ (Coronas-Photon), שתחקור את את השפעות התהליכים המתרחשים בעטרת השמש על התחממות כדו"א.
  • בשנה הבאתה ישוגר גם הרדיו-טלסקופ "רדיואסטרון" (RadioAstron) הרוסי שיחקור אובייקטים אסטרופיזיים כגון מרכזי גלקסיות, קווזרים, וחורים שחורים.

4.10.2006

49 שנה לשיגורו של "ספוטניק"

1_86762047.jpg


היום, לפני 49 שנים, ב-4 לאוקטובר 1957, שוגר משטח צבאי שליד המושב טיורה-טאם (שכונה אחר כך בייקונור) הטיל R-7, שנשא את הלווין המלאכותי הראשון של כדו"א. לאחר שנים של עבודה קשה ביותר, תוך מירוץ נגד הזמן ולחץ מכל הכויוונים, הצליחו המדענים והמהנדסים הסובייטיים, ובראשם סרגיי פאבלוביץ' קורוליוב, לשגר למסלול אליפטי סביב כוכב הלכת שלנו את "ספוטניק", כדור מתכת עם 4 אנטנות, במשקל של 80 קילוגרם שבתוכו היו שני משדרי רדיו וסוללות.


כך התחילה "תקופת החלל" של האנושות, והארוע שהתחיל אותה הוא אבן דרך בהיסטוריה שלנו, כיצורים תבוניים.


לפני מספר שנים הוכרז הרביעי באוקטובר כ"יום חיל החלל" של רוסיה (הכוונה לכוחות שאחראים על הגנה של מרחב החלל מפני לוויני וטילי אויב). טקסים חגיגיים התקיימו בבייקונור.

2.10.2006

מבזק חדשות ממוקד: רוסיה

  • סוכנות החדשות אינטרפאקס מדווחת כי נדחה שיגורו של לווין MetOp, השייך ל-ESA (סוכנות החלל האירופאית) על גבי המשגר Soyuz 2.1a. הסיבה לדחייה היא הרצון של ESA לבצע בדיקות נוספות בלווין. השיגור, שהיה מתוכנן ל-7 באוקטובר יבוצע לא מוקדם יותר מ-11 באוקטובר.
    נזכיר ששיגורו של הלווין, שמטרתו לפקח על מזג האוויר על כדו"א, כבר נדחה מספר פעמים (התאריך הראשון היה 17 ליולי). כשישוגר זה יהיה השיגור הראשון של Soyuz 2.1a, שמהווה גרסא מתקדמת של משגרי סויוז האמינים והזולים.
  • בבייקונור התחילו עבודות הכנה לשיגור של המשגר "זניט" (Zenit), שהגיע למרכז החלל ב-30 לספטמבר. היום, במשטח ההרכבה של אזור 42, הטכנאים פורקים את חלקי הטיל, בודקים אותם ומתקינים אותם בצורה הסופית לקראת השיגור.
    המשגר הובא כדי לבדוק את השדרוגם של אזורי ההרכבה וקן השיגור, הנעשה כחלק מהתוכנית "שיגור מדברי (קרקעי)" - Desert Launch. זו היא תוכנית של הפרוייקט המוצלח Sea Launch, ששותפות בו רוסיה אוקראינה וארה"ב.
  • "סויוז"-ים עם לווינים אזרחיים של צרפת ישוגרו מהבסיס "קורו" (Kourou) שבגיינה הצרפתית מדווחת סוכנות הידיעות "ריא נובוסטי".
    "בימים אלו מסתיימת בניית קן השיגור בשביל משגרים רוסיים מסוג סויוז. המכון הצרפתי הלאומי לחקר של חלל (סוכנות החלל של צרפת) מתכוון להשתמש במשגרים אלו לשיגור של לווינים אזרחיים. הדבר ייתן דחיפה להתפתחות תעשייתית של שתי המדינות" - כך אמר ט'יירי ברטון (Thierry Breton), שר האוצר והתעשייה הצרפתי, בסיומו של הפורום הצרפתי -רוסי לענייני כלכלה, תעשייה ומסחר.
  • משרד הביטחון של מלזיה ורוסקוסמוס (סוכנות החלל הרוסית) חתמו על ההסכם לשיגורו לחלל של האסטרונאוט המלזי הראשון. נציג של הסוכנות אמר כי מחתימת ההסכם נובע שכבר בימים הקרובים שני אסטרונאוטים מלזיים יגיעו למרכז הכנת הקוסמונאוטים, שבעיר הכוכבים. האסטרונאוטים הם שייח מושאפר שוקור (Sheikh Muszaphar Shukor), בן 34, רופא במקצועו, ואסטרונאוט הגיבוי פאיז חליד (Faiz Khaleed), בן 26, רופא אף הוא. הם נבחרו בין יותר מ 11 אלף מועמדים.
    הטיסה אל תחנת החלל הבינלאומית בחללית סויוז מתוכננת לאביב 2007.
  • לתשומת ליבם של תיירי החלל- מחיר ההרפתקאה יעלה בקרוב. סוכנות הידיעות "ריא נובוסטי" מדווחת כי אלכסיי קראסנוב, המנהל של המשימות המאויישות של רוסקוסמוס, אמר כי המחיר לטיסה לתחנת החלל יעלה בגלל האינפלציה לסכום של 21.8 מיליון דולר.
    "כולנו חיים בעולם האמיתי וגם תחום החלל תלוי במחירים העולמיים. מחיר המרכיבים של החלליות עלה בשנתיים האחרונות, וגם המחירים לשיגורי בני-האדם לחלל יעלו", הסביר.
Soyuz ISS Manned

"אנרגיה" תמשיך לפתח את "קליפר"

הודעה משמחת וחשובה לכל מי שמתעניין בקוסמונאוטיקה- התאגיד החלל הרוסי "אנרגיה" הודיע ביום שישי (29.09) שימשיך לפתח את החללית הרב-פעמית "קליפר" (Kliper), כך מדווחת סוכנות הידיעות הרוסית "ריא נובוסטי".


"אנו רוצים לבנות את קליפר, אבל יש מספר צעדים שאנו צריכים לעשות לפני כן. בשלב הראשון אנו נשדרג את החלליות סויוז, ע"י התקנת מערכות בקרה דיגיטליות. כך ניתן יהיה לשגר את סויוז גם מבייקונור וגם מקורו (Kourou). בשלב השני נפתח את מערכת התובלה הרב-פעמית "פארום" (Parom, "מעבורת" ברוסית). בשלב השלישי נבנה את קליפר." [על התוכניות הללו ניתן לקרוא בראיון שנערך לפני כחודש]


אלכסיי קראסנוב, מנהל של המשימות המאויישות ברוסקוסמוס (הסוכנות החלל הרוסית), אמר מצידו כי החללית החדשה תבנה בשיתוף פעולה עם סוכנות החלל האירופאית. "אבל יהיה לנו קשה לבנות את קליפר במקביל לשדרוג של החלליות סויוז" הוסיף.

MRO צילמה את התמונה הראשונה

הביטו היטב - התמונה הזו מסמלת את בואו של עידן חדש בחקר המאדים.

Credit:NASA
More...
למה? זהו חלק קטן מהצילום הראשון של החללית MRO (ר"ת של Mars Reconnaissance Orbiter), צילום ברזולוציה הגבוהה ביותר שאי פעם של הכוכב הלכת האדום. כזכור, MRO שוגר באוקטובר 2005, והגיע למאדים לפני מספר שבועות. על MRO מותקנת המצלמה הטלסקופית החזקה ביותר שנשלחה לחקר של גוף שמיימי אחר- דבר היאפשר לראות פרטים בגודל של שולחן אוכל.


בנוסף לכך על גבי החללית יש עוד 5 מכשירים שיאפשרו הבנה טובה יותר של תהליכים גאולוגיים ומטאורולוגיים שהתרחשו ומתרחשים על שכנינו. במשך של לפחות שנתיים MRO תחקור את המאדים, עם דגש על חיפוש של מים (קרח מים ליתר דיוק) תת-קרקעיים, תחפש מקום נחיתה עבור משימות שטח עתידיות, ואף תשתמש להעברת מידע (בקצב הגדול ביותר אי פעם) בין החוקרים הרובוטיים והחלליות השונות ובין כדו"א.


בצילום, או יותר נכון בחלק הקטן שמוצג כאן, רואים את התחתית הקניון Ius Chasma, שבתורו חלק ממערכת קניונים ענקית Valles Marineris. התמונה צולמה מגובה של 280 קילומטר, ברזולוציה של 29.6 סנטימטר לפיקסל, ע"י המצלמה HiRISE (ר"ת של High Resolution Imaging Science Experiment).


1.10.2006

ניסוי סיני בהיתוך גרעיני

פריצת הדרך בתוכנית הגרעין הסינית - ניסוי מוצלח בכור תרמו-גרעיני, מהווה נדבך נוסף בנסיונות האנושות למצוא תחליף אנרגיה זול ונקי.

סוכנות הידיעות הסינית Xinhua מדווחת כי אתמול בצעו המדענים הסיניים את הניסוי הראשון בכור תרמו-גרעיני חדשני. הניסוי, שארך 3 שניות, עבר בהצלחה, והופק זרם חשמלי בעוצמה של 200 קילו-אמפר.

במה מדובר

מדובר על מתקן ניסיוני מתקדם בשם "טוקאמאק" עם שימוש במוליכות-על" (ר"ת באנגלית- EAST). זהו בעצם כור היתוך גרעיני לצורכי מחקר. אופן פעולתו שונה מאופן פעולתם של כורים גרעיניים רגילים, בהם מתרחש תהליך מבוקר של ביקוע גרעיני. בתהליך של ביקוע גרעיני אטום של יסוד כבד ולא יציב, בדרך כלל אורניום או פלוטוניום (למעשה רק איזוטופים מסוימים של יסודות אלה, כלומר גרעיני היסוד עם מספר מסוים של נויטרונים), מתפרקים לכמה גרעינים קטנים יותר וכתוצאה מכך נפלטת אנרגיה רבה. אם מדובר על נשק גרעיני, התהליך לא מבוקר ונוצרת תגובת שרשרת.

קונגרס האסטרונאוטיקה הבינ"ל

מחר, בשני לאוקטובר, ייפתח קונגרס האסטרונאוטיקה הבינלאומי בוולנסיה, שבספרד.


"מדי שנה מקיימת הפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה ( IAF – International Astronautical Federation), הארגון הבינלאומי הגדול והחשוב בעולם בתחום החלל, את הכנס השנתי שלה. הכנס מתקיים כל שנה במדינה אחרת. סביב כינוס זה הנמשך שבוע, מתקיימים גם כינוסים מדעיים נוספים וגולת הכותרת היא תערוכת חלל בינלאומית. תערוכה זו היא הגדולה מסוגה המיועדת רק לנושאי חלל ומשתתפות בה כל תעשיות החלל המובילות בעולם, סוכנויות חלל ומוסדות מחקר ידועים.
הכנס עוסק בכל ההיבטים של חקר החל ומתקיימות בו יותר מ – 1400 הרצאות והצגות של מאמרים בכל תחום אפשרי של החלל לרבות משגרים, חלליות, ניהול משימות, תוכניות חלל עתידיות וכד'."

מסביר טל ענבר, חוקר בכיר במכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל, שגם מייצג את מדינת ישראל בכנס זה.
סה"כ ישראל מיוצגת ע"י 5 מרצים עם 7 הרצאות:

פרופ. משה גלמן ומר דמיטרי פיסרבסקי מהטכניון, גברת דגנית פיקובסקי מאת"א, מר דניאל רוזנברג מהתעשייה האווירית, וכאמור מר טל ענבר [1,2,3] (הקישורים הם למאמרים שהוגשו לכנס. לצפייה של כל המאמרים.).

דיווחים מהכנס יופיעו בפורום חלל ולווינים (שאותו מנהל מר ענבר) בפורטל תפוז, באתר "הידען", ויתפרסמו גם כאן (האתרים הללו מופיעים בקישורים של היומן).