מאת איגור אפנסייב ; מתוך הירחון מדעי-פופולרי Vokrug Sveta ("מסביב לעולם"), גליון אוקטובר 2006 (2793).
...
לא מזמן פיתחו המומחים הרוסיים ממרכז ע"ש קלדיש (Keldysh Center) ומאיגוד מדעי-תעשייתי ע"ש לבוצ'קין (NPO Lavochkin) פרוייקט של גשושת מחקר עם מנוע יוני רב-עוצמה, לחקר של אחד מלוויני צדק- אירופה.
החללית תצויד במערכת מכ"ם, שתפעל בתחום הדקמטרי (אורך גל של עשרות מטרים), בעלת הספק של 30 קילו-וואט ושטח פנים הנמתח ל-100 מ"ר. אב טיפוס של האנטנה, "מטרייה" קלה ביותר, בגודל של 19x6 מטרים, פותח ונוסה בכדו"א ע"י משרד העיצוב המיוחד של האוניברסיטה להנדסת-החשמל במוסקבה (OKB MPEI) בייחד עם משרד העיצוב סליוט (KB Salyut). אנטנה דומה תשתמש לחקר פני השטח (ומה שמתחתם) של אירופה, כמו גם למשלוח נתונים לכדו"א.
הבליסטיקה של הפרוייקט אינה פשוטה: הגשושה הכבדה תתחיל את המשימה תוך סיבוב בצורה סלילית בעזרת מנועים יוניים, ממסלול מוגן מפני קרינה, בגובה של 800 ק"מ, שאליו היא משוגרת ע"י המשגר Proton-M או ע"י "Angara" הפרספקטיבי, שמפותח ע"י מרכז ע"ש חרוניש'ב. לאחר מכן, מהמסלול הקרוב לכדו"א יוצא "אוטובוס" במסה של 18.9-21,5 טון. תוך 330-490 יממות החללית תצא משדה הכובד של כדו"א ותתחיל את המסע הבין-פלנטרי. כאן "הלב הגרעיני" שלה לא יפסיק לעבוד, והחללית תמשיך להאיץ. הטיסה כדו"א-צדק תמשך 1600-1800 יממות, ומתוכן 530-570 יממות המנוע יעבוד -בהתחלה בלהאצה ואחרי זה להאטה.
באזור ההשפעה הכבידתית של הצדק המסלול של החללית ישתנה לסליל שהולך ונהיה צר יותר. התמרונים לכניסת הגשושה למסלול סביב אירופה יימשכו בין 280 ל-435 יממות. סה"כ המסע יימשך 2200-2700 יממות, כלומר 6-7 שנים. המנוע יצטרך לעבוד כחצי מפרק הזמן הזה! נציין -כל החלליות הקודמות ששוגרו אל קבוצת ענקי הגזים, היו במצב כמעט מכובה רוב הזמן.
החישובים הראו כי להבאת מטעד של 1000 עד 1500 ק"ג למסלול "האירופאי "צריך מתקן הנעה אלקטרו-רקטי בעוצמה של רק 100 קיל-וואט, שאותו אפשר לספק ע"י כור גרעיני קטן.
כתוצאה מכך למסלול סביב אירופה תגיע חללית גדולה מאוד במשקל של 7-8.5 טון! מראהה החיצוני לא יהיה דומה למראה הטיפוסי של חלליות רוסיות\סובייטיות. הוא יהיה דומה יותר לחללית מסרטי מד"ב- אובייקט עם צורה מוזרה הדומה לערימה של ארגזים עם ציוד ואנטנות פרבולויות גדולות ומורכבות. בקיצור, חללית גרעינית לחקר החלל הרחוק!
הפרוייקט הרוסי לחקר אירופה בוצע במסגרת "תכנית החלל הפדרלית לתקופה של 2006-2015", שכוללת יישום של טכנולוגיות גרעיניות להספקת חשמל. החומרים של הקונספט הוצגו בכנס ה- 55 של IAC, שהתקיים באוקטובר 2004 בוונקובר, קנדה, ובאספה ה-41 של התת-ועידה המדעית-טכנולוגית של האו"ם בשנת 2004.
...
הכיתוב שעל האיור: פרוייקט רוסי לחללית עם כור גרעיני (משמאל) ומנועים יוניים (מימין), עדיין לא קיבל שם. בהגיעו למסלול הייעודי, תיפתח האנטנה של המכ"ם, שתחסום את הזרבוביות של המנועים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה