Welcome

מאפריל 2011 - הכתיבה מופסקת לזמן בלתי מוגבל, למעט עדכונים קטנים. היומן הנוכחי מבוסס על היומן "היעד: חלל" שניהלתי באתר סיקור ממוקד.

31.5.2007

2 טילים חדשים של רוסיה

ביום שלישי, 29 למאי, ביצעה רוסיה ניסויים במערכות טילים חדישות. ניסוי ראשון היה בטיל בליסטי בין יבשתי חדש, RS-24, והניסוי השני בטיל שיוט טקטי, R-500 המותאם למשגר של המערכת טק"ק Iskander הידועה לשמצה.



בניסוי הראשון שוגר, לפי הצהרות רשמיות, טיל בליסטי בין יבשתי חדיש, שכונה RS-24 (לפי אינדקס של הסכמי START). בתקשורת הרוסית פורסם כי מדובר בטיל עם משגר נייד, הכולל רש"ק מתפצל (על 10 MIRV's) ובעל יכולת לחדור מערכות הגנה מפני טילים. הטיל שוגר מבסיס פליסצק (המשמש גם כקוסמודרום, בסיס שיגור לחלל), לכיוון מטווח הטילים "קורה" (Kura) הנמצא בחצי האי קמצ'טקה. על פי הודעה רשמית של חיל הטילים האסטרטגי (חיל נפרד מחיל האויר), הניסוי היה מוצלח, וכל המטרות הושגו.


לדברי הערכות של מומחים עצמאיים כגון פאבל פודביג, וגם מפירסומים מאוחרים יותר בתקשורת הרוסית, מדובר בגרסה של הטיל RS-12M2, המכונה טופול-אמ, או SS-27 לפי נאטו. השינוי הגדול ביותר הוא ברש"ק מתפצל, בניגוד לטופול (SS-25), או טופול-אם (אם כי יש מומחים המעריכים כי האחרון מסוגל לשאת 3 או אף שישה ראשי נפץ, למרות שלא מיוצר בגרסה זו). ייתכנו גם שינויים קטנים נוספים, שיתאימו את הטיל לתנאי ההסכם START לצמצום הארסנל גרעיני של המעצמות.


הטיל תוכנן ע"י המכון לטכנולוגיית חום של מוסקווה (Moscow Institute of Thermal Technology), בראשות יורי סולומונוב (Yuri Solomonov). המכון אחראי על פיתוח של טילים בליסטיים, ובין הפרוייקטים האחרונים שלו הינם הטילים טופול-אמ הנ"ל, ו-"בולאבה" (SS-N-30 או RSM-56).


הגדלת מספר הרש"קים הוא ככל הנראה המענה ה-"א-סימטרי" לתוכנית ABM האמריקאית. כבר זמן מה מצהירים אנשי ממשל וצבא בכירים של רוסיה, כי יציאתה של ארה"ב מההסכמים לאי-פיתוח של מערכות הגנה נגד טילים בליסטיים, לא ישאר ללא תגובה. יורי סולומונוב, ומומחים נוספים, התבטאו בעבר כי הטכנולוגיה של הראשי הקרב של טילים בליסטיים חדישים כמו טופול-אמ תאפשר לחדור כל מערכת הגנה קיימת, ואף כזו שתהיה מפותחת בשנים הקרובות.


על פי ההודעה הרשמית הטיל החדש מיועד להחליף את הטילים UR-100N, ו-R-36M (לפי נאטו SS-19 Stiletto ו- SS-18 Satan בהתאמה), המרכיבים את עיקר הארסנל של טילים בלסיטיים קרקעיים בין יבשתיים של רוסיה. ביחד עם RS-12M2 , אמור RS-24 להיות הטיל האסטרטגי היבשתי העיקרי של רוסיה בעשורים הקרובים. כפי שהצהיר ממלא ראש הממשלה הרוסי ושר ההגנה לשעבר, סרגיי איבנוב, תוצאת הניסויים המוצלחים היא שרוסיה קיבלה מערכת טילים אסטרטגית וטקטית בעלי יכולת לחדור כל מערכות הגנה, ועכשיו אזרחי רוסיה יכולים להסתכל בביטחון אל העתיד.




בניסוי השני שוגר ממטווח הטילים "קפוסטין-יאר" (Kapustin Yar) טיל שיוט חדיש המכונה R-500. מדובר בטיל המתאים לאינטגרציה עם מערכת "איסקנדר" (SS-26 Stone) המפורסמת, שעד כה שימשה לטילים בליסטיים קצרי טווח. ישנם 2 גרסאות של איסקנדר - Iskander E, המיועד למכירה למדינות אחרות (ע"ע עסקה רוסית-סורית שלא יצאה לפועל), בעל טווח של 280 ק"מ וראש קרב של 480 ק"ג (הנתונים הותאמו לאמנת בינלאומיות) ו- Iskander M, לשימוש הצבא הרוסי, בעל טווח משוער של 400 ק"מ ורש"ק מורכב יותר.


גם בעבר היו הצהרות שבמכלל טילים חדש הותקנו אמצעים המאפשרים לו לבצע הטעייה ומעוף במסלול קווזי-בלסיטי, ועכשיו, על פי הדייוחים, השימוש בטיל שיוט במקום טיל רגיל יאפשר יכולת תמרון עוד יותר טובה וכנראה יגדיל את טווח הפגיעה. למרות האינדקס R-500, שבא אחרי R-400 "אוקה" (הידוע במערב כ- SS-23 Spider), ייתכן ומדובר בטיל שיוט שהותקן על גבי המשגר הנייד של איסקנדר, והוא בעצמו חלק של מערכת אחרת. על פי סוכנויות הידיעות הטיסה ארכה 24 דקות, וכללה תמרונים בגובה וכיוון. מהירות ממוצעת היתה מ-230 עד 260 מטר לשנייה. כל הפרטים הטכניים יבוררו כנראה רק בהדלפות או הצהרות רשמיות.


הניסוי בא על רקע מתיחות הולכת וגוברת בין רוסיה לארה"ב, כאשר אחת המחלקות העיקריות היא סביב מערכת הגנה נגד טילים של ארה"ב, שאותה הם מתכוונים לבנות באירופה. כזכור, לפי התוכנית הקיימת, צפויה ארה"ב להציב מכ"ם בשטחה של צ'כיה בשנת 2010, כאשר הטילים הראשונים יוצבו בפולין ב-2013. למרות ההבטחות האמריקאיות כי לרוסיה אין מה לחשוש מהמערכת, הטיעון לפיו היא מכוונת נגד טילים מ"מדינות המסוכנות" אכן אינו כה משכנע (על כך אכתוב בהרחבה בעתיד-ס.ס.). לכן ייתכן והטיל השיוט החדש הינו התשובה למערכות נגד טילים שהולכות ומתקרבות לרוסיה.


על פי סוכנות הידיעות ARMS-TASS, הודיע איבנוב כי "האיסקנדרים" בעלי טילי השיוט יסיימו את שלב הבדיקות הממשלתיות בתוך שנה וחצי וייכנסו לשירות החל משנת 2009.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה