Welcome

מאפריל 2011 - הכתיבה מופסקת לזמן בלתי מוגבל, למעט עדכונים קטנים. היומן הנוכחי מבוסס על היומן "היעד: חלל" שניהלתי באתר סיקור ממוקד.

4.11.2009

שיגור של לוויין ריגול יפני מסדרת IGS

עדכון מ-28.11 - שוגר בהצלחה.

עדכון מ-22.11: חלון השיגור הוא 01:05-03:32GMT (יש להוסיף שעתיים לשעון ישראל) ב-28.11.
בסוף נובמבר תשגר יפן לוויין צילום אופטי מסדרת לווייני ריגול IGS, בעל רזולוציה של כ-60 ס"מ. כרגע השיגור מתוכנן ללילה בין 27 ל-28 בנובמבר ממרכז חלל Tanegashima. נשתמש בהזדמנות זו כדי להכיר מעט את לווייני הריגול של יפן.
מעט רקע:

השימוש בלוויינים לצרכים צבאיים הינו חדש יחסית ליפן. חוק מסוף שנות ה-60 אסר על שימוש בחלל מטרות צבאיות, ורק ב-1994 הדבר נשקל מחדש בצורה רצינית. הצעדים הראשונים נעשו ע"י קנייה של תצלומי לוויין מארה"ב, השתתפות עסקית בתחום, ובניית תחנת קליטה ללווייני IKONOS (של חברת Space Imaging). באוגוסט 1998 הצהירה צפון קוריאה כי שיגרה לוויין למסלול. למרות שהלוויין לא הגיע למסלול, שימוש בטיל בליסטי Taepodong עם טווח הגדול ביותר עד כה, עורר דאגה רבה הן בארה"ב והן ביפן. עקב העובדה שיפן קיבלה מידע על השיגור רק דרך ארה"ב, החליטה הראשונה לפתח לוויין חישה מרחוק, "רב תכליתי" לפי הצהרה, אך מיועד בעיקר לניטור שיגורים של צפון קוריאה. חשוב לא פחות, האירוע גם שינה את הגישה של הממשל האמריקאי לתמוך ביוזמה.

לאחר התחבטות בשאלה האם יש לקנות לוויין שלם, או לפתחו במדינה, במאי 1999 החליטה ממשלת יפן בעד האפשרות השנייה. למרות שליפן היה ניסיון כל שהוא בתחום (ב-1987 שיגרה יפן את Marine Observation Satellite, לוויין חישה אזרחי), פיתוח של לוויין צילום צבאי היה אפשרי רק בתמיכה אמריקאית. בנוסף להעברת ידע, היו הרכיבים שנקנו בארה"ב וביניהם: חומרים ליצירת העדשות, בקר הכוון של המצלמה, וחלקי מחשוב. ה-BUS פותח על בסיס פיתוח קיים של התאגיד Mitsubishi. התוכניות הראשונות דיברו על פיתוח של 4 לוויינים, שקיבלו את השם הכללי " Information Gathering Satellites " (ר"ת IGS). 2 מתוכם תוכננו להיות לווייני צילום אופטיים עם רזולוציה של 1 מ', ושתיים נוספים - לווייני SAR עם רזולוציה בין 1 ל-3 מ'.

לאחר 5 שנים, במרץ 2003 שוגרו 2 לוויינים ראשונים (IGS 1A,B) ע"ג משגר H-2-A ממרכז חלל Tanegashima. 2 הלוויינים פעלו היטב, ורק במרץ 2007 הלוויין המכ"מי הפסיק לפעול. פרמטרי מסלול התחלתיים של הלוויינים: Period: 94.4 min, apogee 490.9 km, perigee 485.5 km, Inclination 97.3°. לפי הערכות המובאות בכתבה של SpaceFlightNow.com, הלוויינים עוברים מעל צפון קוריאה פעמיים ביממה, בשעות הבוקר המאוחרות ושאול הלילה המאחרות, כולל מעבר מעל פיונגיאנג ב-11:22 שעון מקומי. לוויין SAR מקדים את הלוויין הצילום בכ-37 דקות.

איור של לווייני IGS 1. מקור: http://www.spyworld-actu.com/spip.php?article3690

זוג נוסף (IGS 2A,B) שהיה צריך להקטין פי שתיים את משך הזמן בין החליפות מעל צפון קוריאה, שוגר מעט מאוחר יותר, בנובמבר אותה השנה, אבל הפעם השיגור נכשל עקב מאיץ רקטי שלא התנתק. בספטמבר 2006 שוגר לוויין צילום אופטי נוסף, IGS 3A למסלול דומה. ב-2007 שוגר זוג חדש, IGS 4A,B, לפי אותה המתכונת.
כאמור, בסוף נובמבר השנה, צפוי שיגור של לוויין צילום אופטי, IGS 5, או לפי כינוי אחר " Optical No. 3 ". ע"פ דיווח של העיתון The Yomiuri Shimbun, הלוויין יהיה בעל כושר אבחון של עצמים בקוטר של עד 60 ס"מ. אבל ליפן יש תוכניות מרחיקות לכת, כאשר המטרה היא לעבור את גבול ה-40 ס"מ. הלוויין היפני הראשון שצפוי לעבור גבול זה מתוכנן לשיגור בשנת הכספים 2014.

אילוסטרציה עבור IGS 3A. מקור.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה