עדכון אפריל 2010: התשובה לכותרת היא "לא". ע"פ משרד המדע והטכנולוגיה כבר בינואר 2010 הועלו ספקות לגבי האמינות של השלב הרביעי, וכפועל יוצא ביכולתו להביא את הלוויין למסלול. במרץ התחילו להופיע פרסומים ראשונים בעיתונות ההודית על כך ששיגורו של TAUVEX ע"ג GSAT-4 מבוטל. ואכן, ב-15 לאפריל המשגר ההודי GSLV שוגר ללא הטלסקופ הישראלי. אבל ההחלטה ההודית על הורדת TAUVEX התבררה בסופו של דבר כחיובית לפרויקט. לאחר 293 שניות של טיסה נומינלית ארעה תקלה כל שהיא בשלב השלישי. הלוויין GSAT-4 אבד.
ההודעה המקורית בהמשך הדף.
תקציר הפרקים הקודמים:
TAUVEX הוא טלסקופ החלל של אוניברסיטת ת"א בתחום העל-סגול שנבנה ע"י חברת אל-אופ הישראלית (Tel Aviv University Ultraviolet Explorer). הרעיון נולד בסוף שנות ה-80, כחלק מיוזמת סוכנת החלל הישראלית לקדם פרויקט חלל מדעי. בתחילת שנות ה-90 תוכנן שהטלסקופ ישולב בלוויין מחקר גדול SRG (ר"ת של Spectrum Roentgen-Gamma) של רוסיה, שאמור היה להיות פרויקט בינלאומי עם מטעדים מדעיים מממספר מדינות אירופיות. אבל עקב בעיות כלכליות של רוסיה הפרויקט בוטל, והטאווקס נשאר ללא "טרמפ". בתחילת שנות ה-2000 התחילו המגעים עם הודו, לשילובו כמטעד משני על גבי לוויין GSAT-4 שישמש לתקשורת ובדיקת טכנולוגיות. מזכר ההבנות נחתם בסוף 2003, ושיגורותוכנן ל-2007, אבל מאז נדחה מספר פעמים.
אבל לפי הדברים שנאמרו בכנס "חלל בישראל: הדמנות או משבר", ולפי הידיעות המפורסמות בהודו, ההמתנה מגיעה לקיצה, והוא ישוגר לקראת סוף השנה הנוכחית.
באיור: TAUVEX מותקן ע"ג GSAT-4. הכיוון למטה הוא כיוון הנאדיר. הטאווקס עצמו מותקן על פלטפורמה מסתובבת, המאפשרת לו להסתובב בגבולות 180 מעלות (כל מצב מהנוכחי ועד לכך שהחלק הכחול יפנה שמאלה).
פוסטר של TAUVEX, עברית, מלפני 2006.
פוסטר באנגלית, מלפני 2007 (1.1MB).
אתר ישראלי-הודי רשמי של התוכנית TAUVEX. מעודכן לאמצע 2009. קישור.
מצגת מפורטת על הטלסקופ (7.8MB, עברית).
הערך בויקיפדיה העברית.
פוסטר באנגלית, מלפני 2007 (1.1MB).
אתר ישראלי-הודי רשמי של התוכנית TAUVEX. מעודכן לאמצע 2009. קישור.
מצגת מפורטת על הטלסקופ (7.8MB, עברית).
הערך בויקיפדיה העברית.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה