Welcome

מאפריל 2011 - הכתיבה מופסקת לזמן בלתי מוגבל, למעט עדכונים קטנים. היומן הנוכחי מבוסס על היומן "היעד: חלל" שניהלתי באתר סיקור ממוקד.

15.12.2006

האם הירח אינו רדום כל כך?

צוות המחקר בראשותו של פרופ. פיטר שולץ (Peter Schultz) מאוניברסיטת בראון שבארה"ב פרסם מאמר בכתב העת היוקרתי Nature, בו הועלתה טענה כי ייתכן ועל הירח עדיין יש פעילות גאולוגית. זאת בניגוד לסברה הקיימת, שלפיה הוולקניזם של הירח שלנו פסק לפני מילארדי שנים.

שיגורו של N-1, ארבעים שנה אחרי

N1liftoff
מספר מעריצי חלל אמיתיים מארה"ב הגשימו את חזונו של קורוליוב, אם כי בקנה מידה קטן יותר (1/16). ללא ספק הם השקיעו בכך הרבה זמן ומאמץ.

כל הכבוד.

10.12.2006

פקיסטאן ערכה ניסוי בטיל Hatf-3

סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי הצבא הפקיסטאני שיגר היום (שבת, תשיעי לנובמבר) טיל בליסטי קצר טווח מסוג Hatf III Ghaznavi. הניסוי, על פי הודעת הצבא, היה מוצלח.

"השיגור הזה הוא נקודת שיא של תרגיל צבאי שמאשר את המוכנות המבצעית של "חטיבת טילים אסטרטגית", המצויידת בטילי Ghaznavi" נאמר בהודעת הצבא, כאשר חטיבת הטילים האסטרטגית היא היחידה האחראית על תפעול של טילים בליסטיים היכולים לשאת רש"קים גרעיניים.


זה הוא השיגור השלישי בשבועות האחרונים, והוא נערך כחלק מתירגול צבאי של הפיקוד האסטרטגי של צבא פקיסטאן. בחודש שעבר, פקיסטאן שיגרה טילים מסוג Ghauri ו- Shaheen-1, בעלי טווח בינוני.

http://www.PakistaniDefence.com
הטיל Hatf-3 הינו טיל בליסטי לטווח קצר, בעל פלטפורמת שיגור ניידת, המסוגל לשאת רש"ק גרעיני למרחק של כ-290 ק"מ. זהו טיל חד שלבי, הפועל על הודף מוצק. Hatf-3 מבוסס במידה רבה על הטיל הבליסטי M-11 מתוצרת סינית, שבתורו מבוסס על הסדרת טילי ה-Scud הסובייטית. טילי M-11 (בעלי טווח של 300 ק"מ ומטעד של 500 ק"ג) הועברו ע"י סין לפקיסטאן בשנת 1993. ב - 2004 טילי Hatf-III (שנקראו על שם של חרב עתיקה המוזכרת בקוראן) נכנסו לשירות בצבא פקיסטאן.

[לקריאה נוספת:
1,2]
פקיסטאן נכנסה רשמית למועדן היוקרתי של מדינות בעלות נשק גרעיני ב-28 במאי 1998, כאשר בצעה סדרת ניסויים גרעיניים תת קרקעיים, בתגובה לניסויים דומים שערכה יריבתה העתיקה- הודו.

STS-116 : עדכונים אחרונים

10/12 08:29 - המעבורת קולומביה שוגרה בהצלחה. המשימה צפויה להיערך 12 יום, ותכלול שלושה הליכות חלל. מטלות העיקריות של STS-116 הן התקנת חלקי מבנה בתחנת החלל הבינלאומי, חיווט מחדש של כמה מערכות, והחלפת אסטרונאוט אירופאי תומאס רייטר בסוניטה ויליאמס.

STS-116 Launch
00:15- האסטרונאוטים נכנסו ל"Astrovan"האוטובוס שיסיע אותם לכן הישגור עצמו. בעוד כחצי שעה הם יתחילו להיכנס אחד-אחד אל תוך המעבורת ולהתכונן לשיגור.

116 Walkout

הרצאותו של הוקינג בשידור ישיר

כזכור לפני יומיים הגיע לישראל פרופ' סטיבן הוקינג.

מחר הוא עתיד להיפגש עם תלמידים מצטיינים הלומדים מתמטיקה, פיזיקה, אסטרונומיה ואסטרופיזיקה. הארוע יועבר בשידור ישיר באדיבות המועצה הבריטית לתרבות ואתר שגרירות בריטניה <קישור> וכן ב-YNET.
ביום חמישי הקרוב הוקינג ייתן הרצאה באוניברסיטה העברית. גם היא תשודר בשידור ישיר ברשת.הידיעה בהידען.
Hawking Visits Israel

9.12.2006

MRO צילמה את הנחתות ספיריט וויקינג

לפני כחודשיים צילמה החללית MRO (ר"ת של Mars Reconnaissance Orbtier ) של נאס"א, את רכב המאדים "אפורטיוניטי" שעדיין ממשיך לתפקד על פני המאדים. עכשיו הגיעה תורן של שלושת החלליות האמריקאיות האחרות שנחתו על כוכב הלכת האדום- ספיריט, "התאומה" של אופורטיוניטי, ששוגרה לפני כ-3 שנים, וחלליות ה"ויקינג" (Viking -1, Viking-2) ששוגרו למאדים בשנת 1975.

Spirit as seen from MRO Spirit landing area
Viking-1

7.12.2006

תמונות חדשות של נאס"א רומזות כי מים עדיין זורמים על מאדים

נאס"א הודיעה היום שמהשוואה של הצילומים שהתקבלו בפרקי זמן של כמה שנים, בעזרת החללית Mars Global Surveyor של סוכנות החלל האמריקאית, ניתן להסיק כי מים מתפרצים מדי פעם על פני המאדים, וייתכן כי יש מים זורמים מתחת לקרקע.

water_on_mars?

2.12.2006

נאס"א תבנה רדיו-טלסקופ על הירח; האם גם בריטניה תצטרף לתכנית הירחית של נאסא?

נאס"א מתכננת לבנות את הרדיו טלסקופ הגדול ביותר בעולם על אדמת הירח, כחלק מהמשימה הירחית של 2018, כך מדווח העיתון טיימס הבריטי.

כמו כן, בבריטניה בודקים את האפשרות של שיתוף פעולה עם נאסא בחקר המאוייש של הירח.

חידה שלישית + רמז

שתי התמונות רומזות על פרוייקט ישן הקשור לחלל.
שאלה מנחה: מי האיש שבתמונה?
שאלות עיקריות: מה שם הפרוייקט, מה היו תוצאותיו ומה עלה בגורלו?

רמזים והפתרון ההדרגתי כאן

Quiz

הודעה לעיתונות - אגודת החלל

הפיזיקאי המשותק, שיגיע לישראל השבוע, פנה לריצ'ארד ברנסון, בעלי חברת תיירות החלל וירג'ין גלקטיק, בבקשה שיסייע לו להגשים את חלומו ולטוס לחלל. ברנסון נעתר מייד לבקשה, והוקינג יפגוש עוד השבוע רופא מומחה שיבדוק האם ניתן להטיס אותו לחלל במצבו הגופני הבעייתי.

"האנושות תהיה חייבת לעזוב את כדור הארץ בטווח הרחוק על מנת להבטיח את הישרדת המין האנושי", כך הזהיר השבוע הפיזיקאי התאורטי הנודע, פרופ' סטפן הוקינג, שדיבר בטקס הענקת מדליית קופלי, הפרס המדעי החשוב ביותר בבריטניה. בטקס הצהיר הוקינג, המשותק לחלוטין מבחינה גופנית, על רצונו לטוס לחלל בעצמו, ואמר "מטרתי היא לטוס לחלל, אולי ריצ'רד ברנסון יעזור לי".

לפני 35 שנה בדיוק

בשני לדצמבר 1971, ביצע רכב הנחיתה של גשושית החלל הסובייטית מארס-3 (Mars-3) את הנחיתה הרכה הראשונה בהיסטוריה על פני כוכב הלכת מאדים.

1.12.2006

מעבורת החלל דיסקאברי תשוגר ב - 7.12

ממשיכות ההכנות לשיגורה של מעבורת החלל דיסקאברי, שמתוכננת לשביעי בדצמבר, בשעה EST 21:36 ( 8.12, 04:36 שעון ישראל). ביום ראשון הקרוב צוות האסטרונאוטים, ובראשם מפקד הצוות מארק פולנסקי (Mark Polansky), יגיע למרכז החלל קנדי שבפלורידה כדי להיערך לשיגור. זה הוא השיגור הלילי הראשון מאז התאונה של המעבורת קולומביה. לאחר שהתגלתה הבעיה עם קצף הבידוד השיגורים הראשונים נערכו לאור היום על מנת להבטיח את הזיהוי נפילת פיסות של קצף הבידוד במידה ויתרחשו. לאחר השיפורים הטכניים במיכל הדלק, ושני שיגורים מוצלחים, החליטו בנאס"א לחזור לשיגורים הליליים.

המשימה STS-116, שתימשך 12 יום, תהיה המשימה ה-20 לתחנת החלל הבינלאומית וה-107 במספר של מעבורות החלל. מטרותיה העיקריות יהיו ההחלפה של אחד חברי הצוות (סוניטה ויליאמס (Sunita Williams) תחליף את ת'ומס רייטר (Thomas Reiter) מצוות ה-14), חיווט והרכבה מחדש של כמה ממערכות חשמל ומיזוג בתחנה והתקנת מספר חלקי מבנה שיאפשרו את הסיבוב של כמה ממערכי הפנלים הסולאריים.

לידיעה בספייס.קומ

לאתר מעבורת החלל של נאס"א

עיקרי המשימה (מסמך PDF)

29.10.2006

פרוייקט רוסי לחקר אירופה (ירחו של צדק)

מאת איגור אפנסייב ; מתוך הירחון מדעי-פופולרי Vokrug Sveta ("מסביב לעולם"), גליון אוקטובר 2006 (2793).
...
לא מזמן פיתחו המומחים הרוסיים ממרכז ע"ש קלדיש (Keldysh Center) ומאיגוד מדעי-תעשייתי ע"ש לבוצ'קין (NPO Lavochkin) פרוייקט של גשושת מחקר עם מנוע יוני רב-עוצמה, לחקר של אחד מלוויני צדק- אירופה.

26.10.2006

ספינות השיגור יוצאות אל הים

01:50 השיגור נדחה.
01:44: 5 דקות לשיגור.מזג אוויר מצויין.
01:36: 13 דקות לשיגור.הכל מתקדם כמתוכנן.

עדכון: עוד שעה ו-עשרים דקות לשיגור.
עדכון: השיגור יערך מחר, ב-27 לאוקטובר בשעה 1:49, שעון ישראל.

<פרסום ראשון 18:10>
אתמול, ב-17 בנובמבר, הספינות Odyssey ו- Sea Launch Commander יצאו מנמל הלונג-ביץ' שבקליפורניה אל עבר אזור השיגור בסביבת קו המשווה באוקיינוס השקט. השיגור של לווין השידור XM-4 מתוכנן ל-26 באוקטובר.

נכשל שיגורו של הטיל הבליסטי הימי SS-NX-30

בזמן השיגור הנסיוני של הטיל הבליסטי הרוסי Bulava מצוללות גרעינית "דמיטריי דונסקוי", הטיל סטה מהנתיב המתוכנן והפעיל מנגון של השמדה עצמית.

בעוד כשעתיים ישוגרו לוויני STEREO

26.10, 10:18 עדכון: השיגור הכפול עבר בהצלחה. לצפייה בשיגור.

24.10.2006

סין שיגרה שני לווינים

היום, 24 לאוקטובר, בשעה 01:34 שיגרה סין בהצלחה שני לווינים ממרכז השיגורים Taiyuan, שבמחוז שאנסי (Shanxi), בצפון המדינה. הלווין A התנתק בהצלחה מהמשגר 11 דקות לאחר השיגור, והלווין B התנתק דקה אחריו. שני הלווינים הגיעו למסלולם.

23.10.2006

שת"פ אפשרי עם אוקראינה?

בפגישה שנערכה בין המשנה לראש הממשלה שמעון פרס ונשיא אוקראינה ויקטור יוש'נקו בתחילת החודש, הציע יוש'נקו שיתוף פעולה אסטרטגי בתחום של הגנה נגד טילים בליסטיים ומערכות בקרה לווייניות, כך מדווח האתר israeltoday.co.il.

22.10.2006

חללית האספקה פרוגרס שוגרה בהצלחה

עדכון: היום, ב-23 לאוקטובר, בשעה 15:40 שוגרה בהצלחה החללית Progress M-58 על גבי המשגר Soyuz-U.


אתמול (21 לאוקטובר) בבוקר הגיע המשגר סויוז-U, מספר סידורי 102, עם חללית האספקה מסוג "פרוגרס-אמ", אל קן השיגור מספר 1. זאת כחלק מההכנות לשיגור שנערכות כסדרן. הפרוגרס יספק לתחנת החלל את האספקה הדרושה, ובנוסף יכלול חלקי חילוף למערכת החמצן הבעייתית "אלקטרון", הכוללים סטים של שסתומים וכבלים. הטיסה של הפרוגרס תתבצע לפי מתכונת ”חלקה”, והפרוגרס יגיע לתחנת החלל תוך 3 יממות במקום שתיים (פרסום קודם).

19.10.2006

רוסיה תשגר אסטרונאוט דרום קוריאני ב-2008 (+פרטים)

בחצי הראשון של 2008 רוסיה תשלח אזרח דרום קוריאני לחלל. כמו כן הושג הסכם לבניית אתר שיגור בדרום קוריאה ופיתוח משגר חדש. כך הודיע אנטוליי פרמינוב (Anatoly Perminov), ראש סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס, במסיבת העיתונאים בסיאול. ההבנות האלו הושגו ביום שלישי כאשר נחתם הסכם בין-ממשלתי על שותפות בפיתוח החלל.

18.10.2006

חידה מספר 2 (+תשובה)

איפה צולמה התמונה הבאה?

(אפשר לענות גם בפורום חלל ולווינים, שם גם מופיעה התשובה)

untitled.JPG

המשגר הרוסי-צרפתי החדש "אורל" יהיה רב-פעמי

המשגר החדש "אורל" (Ural) שמפותח במשותף ע"י רוסיה וצרפת יהיה משגר לשימוש חוזר, כאשר הדלק יהיה מימן ומתאן נוזליים, מדווחת סוכנות הידיעות ריא-נובוסטי. זו דעתם של נציגי תעשיות החלל הבכירות של צרפת ורוסיה, שהציגו את דבריהם בקולוקויום הרוסי-צרפתי בחלק של "משגרי העתיד".

17.10.2006

הלווין MetOp שוגר בהצלחה!

22:40, 19 באוקטובר: היום ב 18:23 שוגר בהצלחה הטיל סויוז-2.1A עם הלווין MetOp !

15.10.2006

לפני שלוש שנים, ב-15 לאוקטובר 2003, שוגר הטייקונאוט הראשון

בבוקר של 15 לאוקטובר 2003 הוכה העולם (לפחות זה שלא עקב) בתדהמה כאשר הסינים דיווחו כי הם שיגרו את האסטרונאוט הראשון שלהם למסלול סביב כדו"א. בכך הצטרפה סין לבריה"מ וארה"ב, המדינות היחידות בעולם ששיגרו בכוחות עצמם אדם לחלל.

יאנג ליוואי, סגן אלוף בן 38, היה לטייקונאוט (השם הסיני לטייס חלל, "טייקון" = "חלל") הראשון , וללא ספק נכנס להיסטוריה של חקר החלל המאוייש אחרי גאגרין וגלן. החללית שנז'ו 5 (שמשמעותה בסינית "האונייה הקדושה") שוגרה ממתקן השיגור מבבסיס ג'יוקוואן בצפון-מערב סין. החללית עשתה 14 הקפות סביב כדו"א במשך כ-22 שעות ונחתה במונגוליה.


זהו ללא ספק ארוע היסטורי כי מאז סין הפכה לשחקן חדש ומשפיע בחקר החלל המאוייש. מאז שגורו עוד שני טייקונאוטים לחלל, וסין הודיע כי בכוונתה לשלוח טייקונאוט לירח בתוך שני עשורים.

Yang_Liwei

חידה בנושאי חלל וקוסמונאוטיקה (+תשובה)

החידה הראשונה: מה בתמונה?

אתם מוזמנים לענות כאן או בפורום חלל ולווינים.

pg4.gif

13.10.2006

מבזק חדשות החלל מרוסיה (N. 3)

מה במבזק:

השיגורים - ההכנות בעיצומן לשני שיגורים שמתוכננים לשבועיים הקרובים- חללית אספקה פרוגרס שתביא את הציוד הדרוש לתיקונה של מערכת החמצן הבעייתית והלווין האירופאי MetOp, ששיגורו מאחר ביותר מחצי שנה (זו יהיה גם השיגור המבצעי הראשון של המשגר סויוז-2 המשופר). כמו כן בבייקונור מתכוננים לשיגורו של הלווין ArabSat על גבי המשגר פרוטון בתחילת נובמבר.

חדשות של סוכנות החלל הרוסית - רוסקוסמוס מפרסמת את תוצאות הועידה לבחירת קוסמונאוטים לעתיד, ובמקביל מסתבכת בגלל פרסום על מכירת כל זכויות הפרסום בחלל לחברה מסחרית.
וגם ידיעות בנושאים שונים: וולריי טוקארב מקבל אות הוקרה על עבודה בתחנת החלל הבינלאומית, מספר רב של מתנדבים לניסוי הרוסי בהדמיית טיסה למאדים, המשך ההתחמשות של הצבא הרוסי בטילים חדשים, ותוכניות לשיגורו של לווין שישמור על היערות, אחד המשאבים היקרים ביותר של רוסיה.

12.10.2006

מדיניות החלל העתידית

לפני 4 ימים פורסם מסמך הקובע את יעדיה של ארה"ב בחלל. המסמך מהווה שינוי למדיניות החלל הלאומית של ארה"ב מימי ממשל קלינטון משנת 1996. את עיקרי המדיניות החדשה ניתן לקרוא בכתבה של ספייס.קום.

"ארה"ב תשתף פעולה עם מדינות אחרות בשימוש אזרחי ושוחר-שלום של החלל, תרחיב את מחקר המדעי של החלל, ותקדם את השלום החירות בכל העולם"- נאמר באחד העקרונות שמציג המסמך.


והיום, 12 באוקטובר, סין פירסמה את הספר הלבן על פעילותיה בחלל, שמסכם את ההתפתחות של תעשיית החלל הסינית במשך חמשת השנים האחרונות, ומציג את התכניות לעתיד.

המסמך "פעילותה של סין בחלל לשנת 2006" פורסם ע"י מועצת המדינה (הגוף האדמיניסטרטיבי הבכיר בסין) ומהווה דו"ח שני מסוגו מאז שנת 2000.

כפי שמדווחת סוכנות הידיעות Xinhua, המטרות העיקריות של הסין בחלל בחמשת השנים הבאות הן:
  • להקים רשתות של לוויני ניווט ולוויני תקשורת.
  • לפתח לוויני מחקר וצילום של כדו"א
  • לפתח דור חדש של משגרים זולים ובלתי רעילים
  • לבצע עגינה בין חלליות ולקיים הליכת חלל
  • לשלוח לווין מחקר לירח
  • להקים תאגידי ענק ברמה בינלאומית בתחום החלל על מנת לחזק את תעשיית החלל

5.10.2006

עוד מבזק חדשות מרוסיה

  • חדשות מכנס החלל: רוסיה תעזור להודו לשלוח גשושית לירח ב-2010-2011
  • כמו כן הושג ההסכם לגבי שיגורו של המיקרו-לווין ההודי ”YouthSat“ על גבי משגר רוסי.
  • נציגי רוסקוסמוס הודיעו כי הם היו רוצים להגדיל את שיתוף הפעולה בינם לבין JAXA (סוכנות החלל היפנית) בנייתו של החלק הרוסי בתחנת חלל הבינלאומית.
  • צפו לידיעות מעניינות ב-9 לאוקטובר כאשר נציגי רוסקוסמוס ייפגשו עם נציגי ESA (סוכנות החלל האירופאית). ייתכן ויושג איזה שהוא הסכם על "קליפר" או "פארום".
  • זה קרה לפני חודש, אבל נשאר מחוץ לכותרות- SuitSat נשרף באטמוספירה.
  • התאריך החדש לשיגורו של סויוז-2.1 עם הלווין האירופאי MetOp הוא 12 לאוקטובר.
  • מסתיימות הבדיקות של מערכת מכ”ם משוכללת ”וורונז’-אמ“ (Voronezh-M) שתכסה את צפון-מערב רוסיה. וורנז'-אמ שייכת לדור חדש של מערכות מכ"ם רוסיות והיא תעקוב אחר טילים בליסטיים וטילי שיוט.
  • רוסיה תפתח לווין צילום חדש בשם Resurs-P שיחליף את הלווינים הקיימים Monitor-E ו- Resurs-DK.
  • ב-2007 תשוגר החללית הרוסית ”קורונאס-פוטון“ (Coronas-Photon), שתחקור את את השפעות התהליכים המתרחשים בעטרת השמש על התחממות כדו"א.
  • בשנה הבאתה ישוגר גם הרדיו-טלסקופ "רדיואסטרון" (RadioAstron) הרוסי שיחקור אובייקטים אסטרופיזיים כגון מרכזי גלקסיות, קווזרים, וחורים שחורים.

4.10.2006

49 שנה לשיגורו של "ספוטניק"

1_86762047.jpg


היום, לפני 49 שנים, ב-4 לאוקטובר 1957, שוגר משטח צבאי שליד המושב טיורה-טאם (שכונה אחר כך בייקונור) הטיל R-7, שנשא את הלווין המלאכותי הראשון של כדו"א. לאחר שנים של עבודה קשה ביותר, תוך מירוץ נגד הזמן ולחץ מכל הכויוונים, הצליחו המדענים והמהנדסים הסובייטיים, ובראשם סרגיי פאבלוביץ' קורוליוב, לשגר למסלול אליפטי סביב כוכב הלכת שלנו את "ספוטניק", כדור מתכת עם 4 אנטנות, במשקל של 80 קילוגרם שבתוכו היו שני משדרי רדיו וסוללות.


כך התחילה "תקופת החלל" של האנושות, והארוע שהתחיל אותה הוא אבן דרך בהיסטוריה שלנו, כיצורים תבוניים.


לפני מספר שנים הוכרז הרביעי באוקטובר כ"יום חיל החלל" של רוסיה (הכוונה לכוחות שאחראים על הגנה של מרחב החלל מפני לוויני וטילי אויב). טקסים חגיגיים התקיימו בבייקונור.

2.10.2006

מבזק חדשות ממוקד: רוסיה

  • סוכנות החדשות אינטרפאקס מדווחת כי נדחה שיגורו של לווין MetOp, השייך ל-ESA (סוכנות החלל האירופאית) על גבי המשגר Soyuz 2.1a. הסיבה לדחייה היא הרצון של ESA לבצע בדיקות נוספות בלווין. השיגור, שהיה מתוכנן ל-7 באוקטובר יבוצע לא מוקדם יותר מ-11 באוקטובר.
    נזכיר ששיגורו של הלווין, שמטרתו לפקח על מזג האוויר על כדו"א, כבר נדחה מספר פעמים (התאריך הראשון היה 17 ליולי). כשישוגר זה יהיה השיגור הראשון של Soyuz 2.1a, שמהווה גרסא מתקדמת של משגרי סויוז האמינים והזולים.
  • בבייקונור התחילו עבודות הכנה לשיגור של המשגר "זניט" (Zenit), שהגיע למרכז החלל ב-30 לספטמבר. היום, במשטח ההרכבה של אזור 42, הטכנאים פורקים את חלקי הטיל, בודקים אותם ומתקינים אותם בצורה הסופית לקראת השיגור.
    המשגר הובא כדי לבדוק את השדרוגם של אזורי ההרכבה וקן השיגור, הנעשה כחלק מהתוכנית "שיגור מדברי (קרקעי)" - Desert Launch. זו היא תוכנית של הפרוייקט המוצלח Sea Launch, ששותפות בו רוסיה אוקראינה וארה"ב.
  • "סויוז"-ים עם לווינים אזרחיים של צרפת ישוגרו מהבסיס "קורו" (Kourou) שבגיינה הצרפתית מדווחת סוכנות הידיעות "ריא נובוסטי".
    "בימים אלו מסתיימת בניית קן השיגור בשביל משגרים רוסיים מסוג סויוז. המכון הצרפתי הלאומי לחקר של חלל (סוכנות החלל של צרפת) מתכוון להשתמש במשגרים אלו לשיגור של לווינים אזרחיים. הדבר ייתן דחיפה להתפתחות תעשייתית של שתי המדינות" - כך אמר ט'יירי ברטון (Thierry Breton), שר האוצר והתעשייה הצרפתי, בסיומו של הפורום הצרפתי -רוסי לענייני כלכלה, תעשייה ומסחר.
  • משרד הביטחון של מלזיה ורוסקוסמוס (סוכנות החלל הרוסית) חתמו על ההסכם לשיגורו לחלל של האסטרונאוט המלזי הראשון. נציג של הסוכנות אמר כי מחתימת ההסכם נובע שכבר בימים הקרובים שני אסטרונאוטים מלזיים יגיעו למרכז הכנת הקוסמונאוטים, שבעיר הכוכבים. האסטרונאוטים הם שייח מושאפר שוקור (Sheikh Muszaphar Shukor), בן 34, רופא במקצועו, ואסטרונאוט הגיבוי פאיז חליד (Faiz Khaleed), בן 26, רופא אף הוא. הם נבחרו בין יותר מ 11 אלף מועמדים.
    הטיסה אל תחנת החלל הבינלאומית בחללית סויוז מתוכננת לאביב 2007.
  • לתשומת ליבם של תיירי החלל- מחיר ההרפתקאה יעלה בקרוב. סוכנות הידיעות "ריא נובוסטי" מדווחת כי אלכסיי קראסנוב, המנהל של המשימות המאויישות של רוסקוסמוס, אמר כי המחיר לטיסה לתחנת החלל יעלה בגלל האינפלציה לסכום של 21.8 מיליון דולר.
    "כולנו חיים בעולם האמיתי וגם תחום החלל תלוי במחירים העולמיים. מחיר המרכיבים של החלליות עלה בשנתיים האחרונות, וגם המחירים לשיגורי בני-האדם לחלל יעלו", הסביר.
Soyuz ISS Manned

"אנרגיה" תמשיך לפתח את "קליפר"

הודעה משמחת וחשובה לכל מי שמתעניין בקוסמונאוטיקה- התאגיד החלל הרוסי "אנרגיה" הודיע ביום שישי (29.09) שימשיך לפתח את החללית הרב-פעמית "קליפר" (Kliper), כך מדווחת סוכנות הידיעות הרוסית "ריא נובוסטי".


"אנו רוצים לבנות את קליפר, אבל יש מספר צעדים שאנו צריכים לעשות לפני כן. בשלב הראשון אנו נשדרג את החלליות סויוז, ע"י התקנת מערכות בקרה דיגיטליות. כך ניתן יהיה לשגר את סויוז גם מבייקונור וגם מקורו (Kourou). בשלב השני נפתח את מערכת התובלה הרב-פעמית "פארום" (Parom, "מעבורת" ברוסית). בשלב השלישי נבנה את קליפר." [על התוכניות הללו ניתן לקרוא בראיון שנערך לפני כחודש]


אלכסיי קראסנוב, מנהל של המשימות המאויישות ברוסקוסמוס (הסוכנות החלל הרוסית), אמר מצידו כי החללית החדשה תבנה בשיתוף פעולה עם סוכנות החלל האירופאית. "אבל יהיה לנו קשה לבנות את קליפר במקביל לשדרוג של החלליות סויוז" הוסיף.

MRO צילמה את התמונה הראשונה

הביטו היטב - התמונה הזו מסמלת את בואו של עידן חדש בחקר המאדים.

Credit:NASA
More...
למה? זהו חלק קטן מהצילום הראשון של החללית MRO (ר"ת של Mars Reconnaissance Orbiter), צילום ברזולוציה הגבוהה ביותר שאי פעם של הכוכב הלכת האדום. כזכור, MRO שוגר באוקטובר 2005, והגיע למאדים לפני מספר שבועות. על MRO מותקנת המצלמה הטלסקופית החזקה ביותר שנשלחה לחקר של גוף שמיימי אחר- דבר היאפשר לראות פרטים בגודל של שולחן אוכל.


בנוסף לכך על גבי החללית יש עוד 5 מכשירים שיאפשרו הבנה טובה יותר של תהליכים גאולוגיים ומטאורולוגיים שהתרחשו ומתרחשים על שכנינו. במשך של לפחות שנתיים MRO תחקור את המאדים, עם דגש על חיפוש של מים (קרח מים ליתר דיוק) תת-קרקעיים, תחפש מקום נחיתה עבור משימות שטח עתידיות, ואף תשתמש להעברת מידע (בקצב הגדול ביותר אי פעם) בין החוקרים הרובוטיים והחלליות השונות ובין כדו"א.


בצילום, או יותר נכון בחלק הקטן שמוצג כאן, רואים את התחתית הקניון Ius Chasma, שבתורו חלק ממערכת קניונים ענקית Valles Marineris. התמונה צולמה מגובה של 280 קילומטר, ברזולוציה של 29.6 סנטימטר לפיקסל, ע"י המצלמה HiRISE (ר"ת של High Resolution Imaging Science Experiment).


1.10.2006

ניסוי סיני בהיתוך גרעיני

פריצת הדרך בתוכנית הגרעין הסינית - ניסוי מוצלח בכור תרמו-גרעיני, מהווה נדבך נוסף בנסיונות האנושות למצוא תחליף אנרגיה זול ונקי.

סוכנות הידיעות הסינית Xinhua מדווחת כי אתמול בצעו המדענים הסיניים את הניסוי הראשון בכור תרמו-גרעיני חדשני. הניסוי, שארך 3 שניות, עבר בהצלחה, והופק זרם חשמלי בעוצמה של 200 קילו-אמפר.

במה מדובר

מדובר על מתקן ניסיוני מתקדם בשם "טוקאמאק" עם שימוש במוליכות-על" (ר"ת באנגלית- EAST). זהו בעצם כור היתוך גרעיני לצורכי מחקר. אופן פעולתו שונה מאופן פעולתם של כורים גרעיניים רגילים, בהם מתרחש תהליך מבוקר של ביקוע גרעיני. בתהליך של ביקוע גרעיני אטום של יסוד כבד ולא יציב, בדרך כלל אורניום או פלוטוניום (למעשה רק איזוטופים מסוימים של יסודות אלה, כלומר גרעיני היסוד עם מספר מסוים של נויטרונים), מתפרקים לכמה גרעינים קטנים יותר וכתוצאה מכך נפלטת אנרגיה רבה. אם מדובר על נשק גרעיני, התהליך לא מבוקר ונוצרת תגובת שרשרת.

קונגרס האסטרונאוטיקה הבינ"ל

מחר, בשני לאוקטובר, ייפתח קונגרס האסטרונאוטיקה הבינלאומי בוולנסיה, שבספרד.


"מדי שנה מקיימת הפדרציה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה ( IAF – International Astronautical Federation), הארגון הבינלאומי הגדול והחשוב בעולם בתחום החלל, את הכנס השנתי שלה. הכנס מתקיים כל שנה במדינה אחרת. סביב כינוס זה הנמשך שבוע, מתקיימים גם כינוסים מדעיים נוספים וגולת הכותרת היא תערוכת חלל בינלאומית. תערוכה זו היא הגדולה מסוגה המיועדת רק לנושאי חלל ומשתתפות בה כל תעשיות החלל המובילות בעולם, סוכנויות חלל ומוסדות מחקר ידועים.
הכנס עוסק בכל ההיבטים של חקר החל ומתקיימות בו יותר מ – 1400 הרצאות והצגות של מאמרים בכל תחום אפשרי של החלל לרבות משגרים, חלליות, ניהול משימות, תוכניות חלל עתידיות וכד'."

מסביר טל ענבר, חוקר בכיר במכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל, שגם מייצג את מדינת ישראל בכנס זה.
סה"כ ישראל מיוצגת ע"י 5 מרצים עם 7 הרצאות:

פרופ. משה גלמן ומר דמיטרי פיסרבסקי מהטכניון, גברת דגנית פיקובסקי מאת"א, מר דניאל רוזנברג מהתעשייה האווירית, וכאמור מר טל ענבר [1,2,3] (הקישורים הם למאמרים שהוגשו לכנס. לצפייה של כל המאמרים.).

דיווחים מהכנס יופיעו בפורום חלל ולווינים (שאותו מנהל מר ענבר) בפורטל תפוז, באתר "הידען", ויתפרסמו גם כאן (האתרים הללו מופיעים בקישורים של היומן).

29.9.2006

צוות ה-13 של תחנת חלל חזר לכדו"א

צוות ה-13 של תחנת החלל הבינלאומית ותיירת החלל אנושה אנאסרי נחת הבוקר (שעון ישראל) בקזחסטאן. אחרי שנפרדו מהצוות ה-14 ,שנשאר בתחנה (מייקל לופז-אלגריה, מיכאיל טיורין ותומס רייטר), נכנסו פבל וינוגרדוב, ג'פרי ויליאמס ואנאסארי לחללית סויוז, שבעזרתו הגיע הצוות החדש, והתנתקו מהתחנה. לאחר טיסה של כ-3 שעות נחת סויוז באזור המתוכנן, צפונית לעיר ארקאלק (Arkalyk). הנחיתה היתה מוצלחת והאסטרונאוטים מרגישים טוב.


וינוגרדוב וויליאמס שהו בתחנת החלל הבינלאומית 183 יממות. תיירת החלל האמריקאית אנושה אנאסארי הגיע לתחנה ב20 לספטמבר ביחד עם הצוות ה-14. טיורין ולופז-אלגריה ישההו בתחנה כ 6 חודשים. רייטר יחזור לכדו"א על סיפונה של מעבורת החלל דיסקברי, כאשר יוחלף ע"י האסטרונאוטית סוניטה ויליימס בדצמבר.

28.9.2006

רכב מאדים אפורטיוניטי רואה את שפת המכתש ויקטוריה

אחרי 20 חודשים של מסע ארוך, המכתש ויקטוריה (Victoria Crater), בקוטר של כ-750 מטר, נמצא במרחק של 50 מטר, ואופורטיניטי אמורה להגיע אליו תוך שתי-שלוש נסיעות. המדענים מקווים שהגודל והעומק של מכתש ייתנו מידע חדש ועשיר על עברו הגאלוגי של מאדים. לדף הבית של המשימה.

Credit: NASA

מבזק אסטרונומי

אסטרונומים אמריקאים, העובדים עם טלסקופ החלל האינפרה-אדום "ספיטזר" (Spitzer), גילו כוכב ייחודי מסוג ננס חום קר המכונה ננס ה-T. מסת הכוכב היא כ-50 מסות צדק וייחודיותו מתבטאות בסידור המערכת השמש שלו: הננס החום חג ביחד עם כוכב-לכת סביב כוכב דמוי השמש שלנו.

אותו הצוות, שבראשם עומד פרופ. קווין לוכמן (Kevin Luhman ) מאוניברסיטת פנסילבניה, גילה ננס חום נוסף, קטן אף יותר, ומסתו היא כ-20 מסות צדק שחג מסביב לכוכב אחר. זה עשוי להיות ננס ה-T הצעיר ביותר שידוע, גילוי שיעזור למדענים להבין את ההתפתחות של כוכבים מן הסוג הזה. שני הננסים שהתגלו הם הראשונים שתועדו באמצעות ספיטזר.

המחקר והתגליות יתפרסמו במגזין המדעי The Astrophysical Journal. [
מקור]
לפני יומיים התגלו שני כוכבי לכת חדשים. הגילוי נעשה בעזרת הטלסקופ הבריטי SuperWASP-North כחלק מפרוייקט מחקר SuperWASP שכולל שני טלסקופים תאומים הסורקים את השמיים בחיפוש אחר כוכבים שעוצמת קרינתם משתנה בצורה מחזורית- דבר העלול להעיד שיש לכוכב כוכב-לכת שמעקיף אותו. כוכבי הלכת, שקיבלו את השם Wasp-1b ו- Wasp-2b, הינם ענקי גז לוהטים בגודל של צדק. בגלל הקרבה שלהם לכוכביהם, אלו הם כוכבי הלכת "החמים" ביותר שהתגלו עד כה.

SuperWASP

במסעה אל עבר הכוכב הלכת הננסי פלוטו, החללית "ניו הורייזונס" (New Horizons) מתקרבת לכוכב הלכת צדק. ברביעי לספטמבר צילמה ניו-הורייזנס את הצדק בפעם הראשונה בעזרת LORRI (ר"ת של מצלמת סיור לטווח הרחוק), כאשר היתה במרחק של כ-290 מיליון ק"מ ממנו. מדעני הפרוייקט הביעו שביעות רצון מתפקוד החללית עד כה ואומרים כי צפוי לנו מפגש מרגש של החללית עם הענק הגזי, שהתמונות הקרובות האחרונות שלו התקבלו ב 2003 ע"י הלווין גלילאו (Galileo). ניו-הורייזנס תגיע למרחק המינימלי מצדק בפברואר 2007.

ניו-הורייזנס הינה המשימה הראשונה שבמרכזה עומד פלוטו וחגורת קויפר. היא צפויה לגיע לשם בשנת 2015. החללית שוגרה ממרכז החלל קנדי ע"י המשגר Atlas 5 בינואר השנה. לדף הבית של המשימה

Credit :NASA

27.9.2006

נאסא מאריכה את משימותיה במאדים

המשימות הרובוטיות של נאס"א ממשיכות לתפקד ולכן מקבלות הארכה נוספת.

הצוות של שני רובוטים- ספיריט ואופורטיוניטי (Spirit and Opportunity), שחוקר את המאדים מאז ינואר 2004 קיבלו אישור לפעול עוד שנה. נאס"א גם מאריכה את משימות הלוויניות שלה במאדים- Mars Global Surveyor שמעקיף את הכוכב הלכת האדום משנת 1997 ו- Mars Odyssey שפועל משנת 2001.

צרפת עומדת לסיים את הפיתוח של טיל בליסטי חדש

צרפת עומדת לסיים את הפיתוח של M51- טיל בליסטי חדש, המשוגר מצוללות. הניסוי הראשון מתוכנן כבר לקראת סוף השנה. במקביל, ממשיכה בנייתה של צוללת טילים בליסטיים גרעינית "Le Terrible", הרביעית והאחרונה בסדרת צוללות מן הסוג Triomphant, שצפויה להסתיים ב-2009.


כאשר הצוללת "לה-טרריבל" ( הידועה גם באינדקס "ה-SNLE-NG הרביעית") תיכנס לשירות הפעיל ביולי 2010, היא תהיה הראשונה שתצוייד בטילי M51 החדשים, בעלי שרידות טובה יותר וכמו כן בעלי טווח ודיוק גדול בהרבה מ- M45 הנוכחיים.


בנוסף לכך, M51 מאפשר כמה חידושים, כגון יכולת לבחור את העוצמה של ששת ראשי הקרב שלו, אשר הדירוג הנומינלי שלהם הוא 150 קילוטון כל אחד. לדברי גורמים רשמיים, אפשרי גם ליזום את ראשי הקרב בגובה רב, דבר שיגרום לפעימה אלקטרומגנטית (EMP) שתשרוף את המעגלים החשמליים של מערכות אלקטרוניות על הקרקע, ותגרום נזק לאויב מבלי להשתמש בכוחה ההרסני המלא של פצצה גרעינית.


הגמישות הגדולה שמבטיחה התוכנית M51 מראה את השינוי ההדרגתי בדוקטרינה הגרעינית של צרפת, כפי שהוכרזה ע"י נשיא צרפת ז'אק-שיראק השנה (להזכירכם). השינוי כולל הרחבתה של המטרייה הגרעינית של צרפת גם לעבר בעלי בריתה ולעבר "עניינים לאומיים בעלי חשיבות עליונה" הבלתי מוגדרים, תוך כדי הרחבת מידת השימוש בנשק בלתי קונבנציונלי למצבים בהם צרפת תחשיב כמצדיקים שימוש בנשק זה. עם זאת, גורמים בכירים רשמיים טוענים כי אין שינוי משמעותי בדוקטרינה הצרפתית, אלא מדובר רק על התאמתה למצב העולמי העכשווי. המבקרים, לעומת זאת, טוענים כי יש כאן סטייה משמעותית מן המדיניות של " ללא מכה ראשונה", ושהטיל החדש ייתן לצרפת את האפשרות לתת מכה גרעינית מוקדמת.


הטיל החדש הינו המשכו של התכנית לפיתוח טיל מסוג M5, שנסגרה בשנת 1996 עקב בעיות תקציביות. ע"י הורדת הדרישות בדיוק וטווח של הטיל ב-1998 נולדה התכנית M51, שאפשרה לחסוך כמיליארד יורו מבלי לפגוע ביעילות המבצעית. בשביל ניסויים ב- M51 הוכנה תשתית מקיפה, שאפשרה פיתוח מהיר יחסית - אם לתכנית M4\45 היו דרושים כ-40 שיגורים, ל-M51 מספיקים רק עשרה כדי להיכנס לשירות. השיגור התת-מיימי הראשון (הנערך בבריכה מיוחדת), שמאפשרת תשתית זו, מתוכנן לסוף 2008.


משקלו של M51 הוא 54 טונות, פי 1.5 מ-M45; אורכו 12 מטר, והוא בעל קוטר של 2.3 מטר. בנוסף להנחייה האינרציאלית קיים גם ניווט לפי גרמי שמיים. בבניית הטיל נעשה שימוש בחומרים מרוכבים מבוססי פחמן. הטווח נע, לפי פרשנויות שונות, בין 10,000 ל- 8,000 ק"מ כאשר יש דיווחים שהמספר הראשון הוא הנכון. הגרסה הראשונית, M51.1 תשא 6 רש"קים תרמו-גרעיניים מדגם TN75. ב-2015 תיכנס לשירות גרסא מתקדמת יותר- M51.2, עם דור חדש של רשק"ים מהדגם TNO (ר"ת של טיל גרעיני ימי- Tête Nucléaire Océanique).

שמירה על מהימנותו של צי הצוללות הטילים הצרפתי נמצא בראש העדיפיות של צרפת מאז שהקטינה את יכולות הגרעיניות שלה ע"י התפרקותה מטילים בליסטיים קרקעיים S3 וביטולה של פיתוח הטיל הנייד Hades (בשנת 1996). אמצעי השיגור שנשארו אצל צרפת הם מפציצי Mirage 2000N ו ארבעה צוללות SNLE-NG (ר"ת של 'דור חדש של צוללות טילים בליסטיים גרעיניות') שישאו 16 טילים כל אחת. שלושה צוללות כבר נמצאות בשירות ונושאות טילי M45. הן ייצוידו מחדש בטילי M51 במשך השנים, כך שלקראת 2015 כל 4 הצוללות ישאו את הטילים החדשים.


עלות הפיתוח של M51 הינו 5.7 מיליארד יורו, ו-2.8 מילארד נוספים דרושים לרכישתם של כ-50 טילים. למו"פ וייצור של רשקי"ם גרעיניים וצוללות גורעיניות יש תקציב נפרד. כך מחירה של התכנית SNLE-NG, הכולל פיתוח וייצור הוא כ 15 מיליארד יורו, כאשר כל צוללות עולה כ 2.5 מיליארד.


Credit:EADS

26.9.2006

ריכוז ידיעות קצרות מתאריך 26.09

  • נכשל השיגור של הרקטה המסחרית SpaceLoft XL. הרקטה, ששייכת לחברת UP Aerospace, שוגרה משטחו של המרכז השיגורים הפרטי Spaceport America, הנמצא ליד העיר תרות'-אור-קונסקוונסס, מדינת ניו-מקסיקו, ליד מטווח הקטי צבאי "וייט סאנדס" (White Sands). זו היא רקטה באורך של 6 מטרים, חד-שלבית ומונעת ע"י מנוע דלק מוצק. "SpaceLoft XL" היתה אמורה להגיע לגובה של כ 110 ק"מ (החלל "מתחיל" בגובה של 100 ק"מ לפי הסכם בינלאומי).

    השיגור התחיל בצורה טובה, אך בגובה של 12 ק"מ מערכות הבקרה הפסיקו לפעול והרקטה התרסקה. מטענה היו מכשירים שונים וחפצים פרטיים. למרות שהשיגור, שהיה הראשון של
    UP Aerospace נכשל, נציגי החברה הודיעו כי הם רואים בהמראה של הרקטה הצלחה בפני עצמה והם ינסו לשגר שוב בעוד כ-3 שבועות.
  • תוקנה המערכת "אלקטרון" שמפיקה חמצן לצוות תחנת החלל הבינלאומית (ראו דיווח קודם לפרטים).
  • שר החוץ הרוסי דימטריי לברוב ביקר היום במתקן Sea Launch -מתקן נייד לשיגור ימי של טילי Zenit-3SL בניהול משותף של ארה"ב רוסיה ואקראינה.
  • העיתון האמריקאי Defense News מדווח שסין כיוונה קרני לייזר בעוצמה גבוהה אל עבר לוויני ריגול אמריקאים מעל לשטחה. לפי הדיווח, המומחים מפרשים זאת כניסיון סיני "לעוור" לוויני חישה מרחוק. פרטים על כמות נסיונות אלה ומידת הצלחתם אינה ידועים. "השילוב בין המאמצים הללו ביחד עם ההתקדמות של רוסיה ביכולת לשבש לווינים, ממחישים את הפגיעות של רשת הלווינים האמריקאית ומאלצים את ח"א האמריקאי לתכנן מערך טכנולוגי חדש ביחד עם מערכות סודיות ביותר" כותב דיפנס-ניוז.
  • היום לפני 40 שנה ניסתה יפן לשגר את לווינה הראשון Ohsumi-1. הנסיון לא הצליח בגלל בעיה במשגר Lambda-4S.

25.9.2006

ריכוז ידיעות קצרות מתאריך 25.09

  • צוות תחנת החלל מסיים את תיקון מערכת יצירת החמצן "אלקטרון", כך מסר הקוסמונאוט פבל וינוגרדוב לסוכנות הידיעות הרשמית של רוסיה. כזכור המערכת הפסיקה לפעול אחרי ניתוק המעבורת אטלנטיס. הצוות כיבה את האלקטרון למשך העבודה המשותפת עם המעבורת, וכאשר ניסו להדליקו מחדש הרגישו ריח חריף וכיבו את המכשיר. בשבוע שעבר נערכה התעייצות עם המומחים הרוסיים, ועוד מעט התיקון יושלם. בינתיים דיירי תחנת החלל משתמשים בחמצן רזרבי מהחללית "פרוגרס", ומייצרים חמצן בתהליכי שריפה של חומרים מסויימים.
  • ובאתו העניין: צוות ה-13 של ISS, (פבל וינוגרדוב וג'ף ויליאמס), ואנושה אנסארי יחזרו לכדו"א ביום חמישי.
  • ביום השני של הביקור ההיסטורי של בכירי נאס"א, שמטרתו הן שיחות בנושא של שיתוף פעיולה בין סין וארה"ב בתחום החלל, נפגשו ראש נאס"א מייקל גריפין (Michael Griffin ) וחברי המשלחת נוספים עם שר המדע והטכנולוגיה הסיני- Xu Guanhua.
  • היום, לפני 50 שנה, הציג סרגיי קורוליוב את טיוטת הפרויקט של בניית הלווין המלאכותי הראשון בועידת המנהלים של מחלקת הפיתוח מספר אחת (ОКБ-1).

24.9.2006

דרום קוריאה פיתחה טיל שיוט חדש

סוכנויות הידיעות מדווחות כי דרום קוריאה פיתחה טיל שיוט ראשון שלה שיכונה "Cheon Ryong" (בתרגום: sky dragon). גורם צבאי בכיר של דרום קוריאה אמר כי הטווח של הטיל יהיה כ-500 ק"מ, ויכסה כמעט את כל צפון קוריאה, כולל מתקנים צבאיים כגון סוללות טילים הנמצאים בעורף המדינה.

"מארס רובר" אירופאי

Credit:EADS

סוכנות החלל האירופאית (ESA) שאיבדה את גשושית Beagle-2 בשנת 2003, אינה מוותרת על תכניות שאפתניות לחקר המאדים. בימים אלו עובדים מדעני ומהנדסי חברת EADS (ר"ת של European Aeronautic Defence and Space Company) על גשושית חדשה, משוכללת הרבה יותר- Bridget. את החוקר הרובוטי, שמזכיר את ה"מארס רוברים" ספיריט ואופורטיוניטי של נאס"א, שפועלים כבר שנתיים על פני כוכב-הלכת האדום, מתכננת ESA לשלוח למאדים בשנת 2011 ,במסגרת התוכנית ExoMars.


הרובוט, בעל משקל כולל של כ-150 ק"ג ותג מחיר של 150 מיליון אירו, הוא בצורה של תיבה (1.6m x 1.2m x 2m) עם שישה גלגלים ומצלמות המאפשרות מבט תלת מימדי המחוברות על תורן בגובה של 2 מטר. בין המכשור המדעי שלו יש מקדח המאפשר לקחת דגימות של קרקעות בעומק של עד 2 מטר, וחיישן המיועד לבדיקת מולקולות למציאת סימני חיים.


בינתיים אב-טיפוס של ברידג'ט עבר מבחן שדה ראשון באי הספרדי Tenerife במאי השנה, והוצג בסלון האווירי פרנבורו (Farnborough International Air Show) ביולי. נשאר לקוות שההבטחות על כך שהחוקר הרובוטי שלהם מתקדם יותר מפיתוחים אמריקאים יתממשו ושב-2013 על המאדים יתגלגל רובוט אירופאי ראשון.

קטע וידאו על הרובוט.

על התוכנית ExoMars באתר ESA.

מחר ישוגר לווין GPS חדש (עדכון: שוגר בהצלחה)

לאחר מספר דחיות אושר שיגורו של הלווין GPS 2R-15 ל 25 בספטמבר.זהו הלווין השני מסוג IIR, הסוג הכי משוכלל של לוויני GPS (מערכת ניווט לווינית של הצבא האמריקאי שנעשה בה שימוש אזרחי ומסחרי רחב). הלווין נבנה ע"י התאגיד לוקהיד מרטין. חלון השיגור: 21:50-22:03 שעון ישראל.


המשגר: Delta 2

אתר השיגור: בסיס ח"א האמריקאי "קייפ קנברל", פלורידה.

משקל במסלול: 1075 ק"ג (משקל בשיגור: כ- 2030 ק"ג)
זמן שירות מתוכנן: 10 שנים.
Credit: Lockheed-Martin

23.9.2006

פיתוח של מדענים מרוסיה יעזור ל-NASA להגיע למאדים

לפני מספר ימים הסתיים בעיר קרוסנוירסק (Krasnoyarsk, העיר השלישית בגודלה במחוז סיביר, רוסיה) כנס חלל המוקדש לחקר מערכות סגורות לתמיכת חיים של בני אדם בתנאים קיצוניים. לפי סוכנויות הידיעות הרוסיות, בסוף הכנס הוחלט שפיתוחים רוסיים בתחום זה ישמשו את נאס"א במשימות המאדים העתידיות שלה.


ההישג הכי חשוב בתחום היא מערכת אקולוגית סגורה BIOS-3, שנוצרה כבר לפני 30 שנה אך עדיין ייחודית. לפי פרופסור אלכסנדר טיחומירוב (Alexander Tikhomirov), מנהל מרכז בינלאומי לחקר מערכות אקולוגיות סגורות, האמריקאים והסינים מפגרים בכמה שנים אחרי הרוסים, אך חוסר המימון והציוד הפרימיטיבי בצד הרוסי במקביל לתקציב גדול וציוד משוכלל של האחרים עלול לסגור את הפער.


שנים רבות הפרויקט היה מסווג, והוקפא לאחר קריסת ברהי"מ בגלל חוסר מימון, אך בשנים האחרונות תודות לתמיכה מצד סוכנות החלל האירופאית מתחיל להאושש.


העיקרון של המערכת הוא כלהלן: לחדר מתכת סגור, בנפח של כ-300 מ"ק נכנסים 3 אנשים. הדלת נסגרת לכמה חודשים (בעתיד-לכמה שנים). את החמצן מקבלים מצמחים ואצות ירוקות שגודלים בתוך החדר. המזון, דגנים וירקות, שגדלים בתוך גינה פנימית קטנה, מספק את כל אבות המזון הדרושים. הצמחים עצמם גדלים תודות לאור ופחמן דו-חמצני שנפלט בנשימה. את המים מקבלים ממיחזור השתן.


נכון להיום המערכת אינה מופעלת, אך עם מימון סביר והמשך המחקר בנושא, המערכת הרוסית המקורית תוכל לאפשר לבני האדם להגיע למאדים ואך מעבר לו.

22.9.2006

הודו תשגר לווין מחקר לחקר הירח

הודו ממשיכה לפתח את מעמדה כמעצמה אזורית, ולכן ממשיכה להשקיע בתחום החלל. הפעם מדובר על לווין מחקר שיחקור את הקטבים של הירח שלנו.


Chandrayaan, שיבנה ע"י ISRO, ארגון המחקר החלל ההודי (במילים אחרות סוכנות החלל של הודו) וישוגר ב-2008 על גבי המשגר PSLV ההודי, יחוג מסביב לירח בגובה של כ-100 ק"מ ויחפש קרח ומינירלים חשובים על פני השטח ומתחת לקרקע. [מקור הידיעה בספייס דיילי]


השיגור הקרוב של לווין הודי מתוכנן לאקטובר-דצמבר השנה, כאשר ישוגר CartoSat-2, שישמש לחישה מרחוק (במילים יותר פשוטות לצילום של אתרים מסויימים על פני שטח כדו"א) לצרכים צבאיים.

21.9.2006

ניגריה ממשיכה לפעול בתחום החלל

לאחר ששיגרה את הלווין הראשון שלה ב-2003 (NigSat-1 שוגר דרך חברה רוסית קוסמוס על גבי משגר רוסי), ממשיכה ניגריה להתפתח בתחום.


לווין תקשורת NIGCOMSAT-1, שנבנה ע"י חברה סינית שזכתה במכרז ניגרי לבנייתו ושיגורו של הלווין , ישוגר במרץ 2007. ראש סוכנות החלל הניגרית, רוברט בורופיס (Robert Boroffice) הודיע שהלווין יספק שירותי תקשורת ללקוחות באפריקה, מזרח תיכון ואירופה דרומית. [מקור הידיעה בספייס דיילי]


בנוסף לכך, לפי סוכנות הידיעות הסינית Xinhua, הודיעה ניגריה על התחלת עיצובו ובנייתו של הלווין הניגרי השני, NigeriaSat-2, ששיגורו מתוכנן ל-2008. רוברט בורופיס אמר שהלווין ייבנה בהשתתפות פעילה של מדענים ניגריים, ועם תמיכה מעטה מצד גורמים זרים. הלווין, כמו הקודמו, יהיה לווין תצפית אזרחי, אך יהיה בעל יכולות טובות בהרבה.

שיגור לווין מחקר Solar-B

עדכון 23.09 - "סולאר-בי" שוגר בהצלחה. לצפייה בשיגור לחצו כאן.

היום התקבל האישור לשיגור לווין המחקר Solar-B ב-23 לספטמבר.

הפרוייקט שמובל ע"י JAXA (סוכנות החלל היפנית), ושותפות בו גם נאס"א ומספר מכוני מחקר מאנגליה, הינו ממשיך דרכו של פרי שיתוף פעולה קודם של המדינות הללו- הלווין YOHKOH, ששוגר בשנת 1991.

Solar-B יחקור את השדה המגנטי של השמש, כמו גם את המנגנונים שמעצבים את הילת השמש ( עטרת השמש או קורונה בלעז) - חלקה החיצוני של אטמוספירת הכוכב שלנו. לשם כך הוא משתמש בשלושה מכשירים: טלסקופ אופטי משוכלל, טלסקופ בקרני רנטגן, וספקטרומטר בתחום אולטרה-סגול קיצוני (בעל רגישות גדולה פי עשר מזו המותקנת על הלווין SOHO המפורסם).


השיגור מתוכנן כאמור לשבת, 23 לספטמבר, לשעה 00:30 (שעון ישראל). לצפייה בשיגור לחצו כאן.
  • המשגר: M-5
  • אתר השיגור: Uchinoura Space Center
  • משקל הלווין: 900 ק"ג
  • האורך המתוכנן של המשימה: 3 שנים

SolarB

עבודה משותפת בתחנת החלל

כזכור, אתמול התחברה החללית סויוז (Soyuz TMA-9) ובה הצוות ה-14 ותיירת החלל (בתמונה מימין: אסטרונאוט מייקל לופז-אלגריה, קוסמונאוט מיכאל טיורין ותיירת החלל הרביעית -אנושה אנסארי) לתחנת החלל.
היום דיירי התחנה בצעו משימות משותפות וגם פקחו על נחיתת האטלנטיס.


אנסארי ושני חברי הצוות ה-13 של התחנה, הקוסמונאוט פבל וינוגרדוב ואסטרונאוט ג'פרי ויליאמס יחזרו לכדו"א ב 28 לספטמבר. החבר השלישי של הצוות, האסטרונאוט האירופי טומס רייטר ישאר בתחנה עד, כאשר יוחלף ע"י סוניטה ויליאמס בדצמבר , במשימה STS-116 שתבוצע ע"י המעבורת דיסקוברי.

Crew

STS-115: אטלנטיס צפויה לנחות היום

Landing

13:38: אטלנטיס נחתה. זו היא הנחיתה הלילית העשרים ואחת במספר.

12:52: פחות מחצי שעה לנחיתה. הפעלת המנועים עברה בהצלחה. לאחר סדרת תמרונים המעבורת תתחיל לגלוש אל הקרקע, כמו דאון גדול, מבלי להשתמש במנועים.



צוות המעבורת אטלנטיס צפוי לנחות היום בשעה 13:21, שעון ישראל ובכך לסיים את המשימה STS-115 בת 11 ימים עד כה, שבמהלכה התקינו מערך חדש של פנלים סולאריים בתחנת החלל הבינלאומית, ובצעו 3 הליכות חלל.

כזכור, הנחיתה שהיתה מתוכננת לאתמול, יום רביעי, בוטלה בגלל תנאי מזג אוויר במרכז החלל קנדי שבפלורידה. כמו כן, לאחר בדיקות מקיפות של גוף המעבורת, נמצא כי העצמים הקטנים שטסו בסמוך לאטלנטיס אינם מהווים שום סכנה.

מפקד המשימה ברנט ג'ט והטייס קריס פרגוסון (Brent Jett , Chris Ferguson ) ידליקו את המנועים של המעבורת בשעה 5:14 (מכאן ואילך שעון מזרח ארה"ב, אלא אם כן צויין אחרת), וינחתו בפלורידה בשעה 6:41 בבוקר.במקרה והיוחלט לדחות את הנחיתה, ההזדמנות השנייה תהיה בשעה 6:51, עם הנחיתה עצמה ב- 7:57.

נשאר רק לברך את ששת חברי הצוות בברכה המסורתית: "שתהיה להם נחיתה רכה".

אליפות העולם ה-16 בבנייה ספורטיבית של רקטות

עדכון 02.10.06:

ביום חמישי הסתיימה התחרות הבינלאומית ה-16 לבנייה ספורטיבית של רקטות שהתקיימה בבייקונור, קזחסטאן. תוצאות התחרות:
  • בקבוצות נוער: מקום ראשון- רוסיה, מקום שני - אוקראינה, מקום שלישי- פולין.
  • בקבוצות מבוגרים: מקום ראשון- רוסיה, מקום שני - פולין, מקום שלישי- סלובקיה.
  • בדירוג הכולל: מקום ראשון- רוסיה, מקום שני - פולין, מקום שלישי- סלובקיה.
לאחר מכן התקיים טקס העברת דגל FAI (ר"ת של הפדרציה האויירונאטית הבינלאומית) מהקבוצה הרוסית אל הקבוצה הספרדית, שתארח את התחרות הבאה בעוד שנתיים. את התחרות סגר מופע זיקוקים.

290906_03.jpg

הצטרפו לרשימת התפוצה של היעד: חלל!

החל מהיום תוכלו לקבל עדכונים באי-מייל עם פרסום פוסטים חדשים, לאחר השלמת תהליך ההרשמה הפשוט שלהלן: