Welcome

מאפריל 2011 - הכתיבה מופסקת לזמן בלתי מוגבל, למעט עדכונים קטנים. היומן הנוכחי מבוסס על היומן "היעד: חלל" שניהלתי באתר סיקור ממוקד.

3.12.2007

משימה STS-112: שיגור המעבורת אטלנטיס

השיגור שתוכנן ליום חמישי, נדחה עקב תקלה בשני חיישני הדלק. כמו כן, יש סיכוי גדול לדחייה נוספת עקב תנאי מזג אוויר. בגלל תקלות נוספות השיגור נדחה שוב
.
כעת השיגור מתוכנן ליום שבת, 22:43 לפי שעון ישראל (3:43 p.m. EST).

השיגור נדחה.
זהו השיגור הרביעי של מעבורת החלל השנה.

אורך המשימה -11 יום. מטרה עיקרית: המשך הרכבת ISS.

אירועים עיקריים: התקנת מודול "קולומבוס" האירופאי, בשילוב עם פעילות חוץ רכבית.

20.11.2007

כמה חדשות החלל מסין

  • המשימה המאוישת השלישית של סין תצא לדרך באוקטובר 2008. על סיפונה של החללית שנז'ו 5 יהיו 3 טייסי חלל סיניים שיבצעו, לראשונה בתוכנית החלל של סין, הליכת חלל.
  • Long March -5, המשגר הכבד החדש של סין, צפוי להיות מוכן בשנת 2013.
  • סין השלימה את התחימה של אזור הבנייה של אתר שיגורים חדש.

14.11.2007

שיגור של Ariane-5, שיגור של Proton-M, שיגור של סי לונץ'


עדכון: השיגור עבר בהצלחה.

לאחר שהשיגור שתוכנן לנובמבר נדחה עקב תנאי מז"א, יצאו פלטפורמת השיגור Odyssey וספינת הבקרה Sea Launch Commander לניסיון שיגור נוסף.

כעת השיגור מתוכנן ליום שלישי, 15 לינואר בשעה 13:49 שעון ישראל. לאתר המשימה.

  • המשגר: Zenit-3SL
  • מיוצר ע"י: חברות אוקראיניות DO Yuzhnoye ו-PA Yuzhmash
  • אתר השיגור: פלטפורמת השיגור "אודיסיי"
  • תאריך וזמן השיגור : 15 לינואר, 13:49. עדכונים-כאן.
  • מטען מועיל: לוויין "Thuraya-3", של החברה Thuraya Satellite Telecommunications Company.
  • מאפיינים: משקל 5180 ק”ג
  • מיוצר ע"י: בויינג.
  • מצלמת רשת מאתר השיגור. צפייה בשיגור (תתאפשר רק בסמוך למועד השיגור). הערות: כזכור יהיה זה השיגור הראשון של סי לונץ' מאז התפוצצות של המשגר זניט-SL בינואר בשנה שעברה, שגרמה נזק לפלטפורמת השיגור.

11.11.2007

מבזק חדשות מרוסיה (11.11)

את חדשות נאס"א קל לקרוא באתרי החדשות באנגלית. ואילו המידע על תוכנית החלל הרוסית מפורסם לרוב בשפת המקור. לפי כך מוגש המבזק הבא.

במבזק: הודעות לעיתונות של יו"ר סוכנות החלל הרוסית בה נאמרו מספר הצהרות לגבי בניית קוסמודרום נוסף, המשך העבודה על תחנת החלל הבינלאומית ; חדשות על השיגורים מרוסיה.

5.11.2007

החללית הסינית נכנסה למסלול מסביב הירח

סוכנות הידיעות הסינית Xinhua מדווחת כי החללית הסינית שאנז'ה-1 בצעה בהצלחה תמרון לכניסה למסלול מסביב לירח. כזכור החללית שוגרה ב-24 לאוקטובר ממרכז שיגורי החלל Xichang בחבל סצו'אן שבדרום מערב סין. מדובר הישג ראשון של סין בתוכנית הירחית שלה, הכוללת גם שיגור רכב שטח אל הלוויין, והחזרת דגימות קרקע אל כדה"א.

70 שנה לאיגוד מדעי-תעשייתי ע”ש לבוצ’קין

ב-29 לאוקטובר מלאו 70 שנה לאיגוד מדעי-תעשייתי ע”ש לבוצ’קין (NPO Lavochkin) - בעבר משרד תכנון של מטוסים וטילים מונחים, וכיום חברה ממשלתית המתמחה בבניית חלליות ושלבים אחרונים למשגרים.

4.11.2007

אתמול מלאו 50 שנה לשיגורה של לייקה

אתמול, ב 3 לנובמבר מלאו יובל שנים לשיגורו של הייצור החי הראשון לטיסה אורביטלית בחלל - הכלבה לייקה. היה זה השיגור השני של הלווין המלאכותי של כדור הארץ, ספוטניק-2 (כזכור חגגנו יובל לשיגורו של הלוויין הראשון ב 4 לאוקטובר).

4.10.2007

אני מברך אתכם עם יום חגיגי זה [מעודכן ל 9.10]

לפני חמישים שנה התחיל עידן החלל. כמה משמעות יש במילים פשוטות אלו!

אני מברך את כל האנשים שעובדים בתחום החלל, את כל כל מי שקשור לקהילה המדעית-הנדסית, ואת כל האנושות באופן כללי.

3.10.2007

אירועים בארץ ובעולם לכבוד היובל [+עדכונים]

ברחבי העולם מתקיימים פעילויות שונות לרגל חמישים שנה לשיגורו של הלוויין המלאכותי הראשון של כדה"א. כאן נרכז את הידיעות היותר מעניינות.

2.10.2007

יובל לעידן החלל!

"אחרי אלפי שנות דמיון, מאות שנות חקר מדעי, ועשרות שנות ניסוי הנדסי, החל עידן החלל".


היום, ב-2 לאוקטובר יתחיל שבוע החלל הבינלאומי. השנה, מדובר על תאריך מיוחד ביותר – 50 שנה לתחילת עידן החלל.

3.8.2007

משימת פניקס למאדים

עדכונים אחרונים: שוגר בהצלחה.

אם הכל יילך כמתוכנן, מחר בלילה ישוגר הטיל דלטה- II עם נחתת Phoenix לעבר המאדים. לאחר מסע של יותר מחצי שנה, תנחת Phoenix על הקוטב הצפוני של מאדים שבו נמצאו עדויות לקרח. הנחתת תחקור את הסביבת הנחיתה, את מזג האויר המאדימי ותחקור דגמי קרקע. לראשונה מאז משימת הויקינג, בשנות ה-70, יבוצע חיפוש אחרי תרכובות פחמן בקרקע על פני המאדים.

1

6.7.2007

שיגור מוצלח של טיל הרוסי הימי SS-NX-30

ביום חמישי שעבר הודיע חיל הים הרוסי על הצלחה בשיגור של הטיל הימי החדש של רוסיה -"בּולאבה". ההצלחה בניסוי הייתה חשובה מאוד לרוסיה, כי שלושת ניסויים קודמים הסתיימו בכישלון.


ביום חמישי, 28.06.07, שוגר מצוללת גרעינית הטיל הימי הרוסי SS-NX-30 "בולאבה". על פי הודעת חיל הים הרוסי, השיגור עבר בהצלחה, והמטעד שדימה את ראש הקרב של הטיל הגיעו ליעדו. השיגור נערך ממצב תת-ימי, מאזור של הים הלבן, לכיוון מטווח הטילים ”קורה“ (Kura), שבחצי האי קמצ’טקה (הנתיב האופייני לשיגורים מסוג זה). הצוללת הינה ”דמיטריי דונסקויי“,(TK-208 Dmitry Donskoi) מדגם "טייפון" לפי נאט"ו, פרוייקט 941. מפקד הצוללת הוא קפטן מדרגה שנייה (2nd Class Captain), אולג ציבין (Oleg Tzybin).

30.6.2007

99 שנה לאירוע טונגוסקה

ב-30 ליוני 1908, בדיוק לפני 99 שנה, ארע בסיביר המזרחית פיצוץ אדיר. למרות שמיקום הפיצוץ היה באזור נידח ובלתי מיושב, ליד הנהר "פודקמנאייה טונגוסקה", הפיצוץ הורגש במרחק של מאות קילומטרים משם, ושינויים סייסמיים ואטמוספריים נרשמו במקומות שונים בעולם.

31.5.2007

2 טילים חדשים של רוסיה

ביום שלישי, 29 למאי, ביצעה רוסיה ניסויים במערכות טילים חדישות. ניסוי ראשון היה בטיל בליסטי בין יבשתי חדש, RS-24, והניסוי השני בטיל שיוט טקטי, R-500 המותאם למשגר של המערכת טק"ק Iskander הידועה לשמצה.

22.5.2007

יום עיון ראשון ללווינות זעירה (15.5)

[נכתב לראשונה ב 15.5 עודכן ב-22.5]

היום, בבית חיל האוויר שבהרצליה, התקיים יום עיון, ראשון במספרו בישראל, בנושא לווינות זעירה. הכנס אורגן על ידי העמותה הישראלית ללוויינות זעירה, מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, מבת חלל - חטיבת מערכות טילים וחלל של התעשיה האוירית לישראל בע"מ, חברת אקיוביט ואגודת החלל הישראלית. במהלכו הוצג הרעיון הכללי מאחורי הקונספט, ודובר על הפוטנציאל הגלום בו.


הנושא המרכי בכנס היה ננו-לווינים - לווינים במשקל של עד 10 ק"ג. התכן הפשוט יחסית אמור להבטיח מחיר נמוך, ועקב כך יאפשר גישה שונה לגמרי לתכן לווינים, שיביא להוזלה בתורו, ויאפשר לשגר ננו-לווינים במחירים נמוכים מאוד. כיום ננו-לווינים הינם מתאימים בעיקר למטרות בדיקת טכנולוגיות ולהכשרת של מהנדסים העוסקים בתחום הלווינות, למשל כפרוייקט לסטודנטים מתואר ראשון. אפרופו לווינים מטרות אלו, נזכר כי בטכניון נבנה המיקרו (עד 100 ק"ג) לווין, TechSat II ב 1998. ייתכן, כי בעתיד טכניון יקח חלק גם בבניית ננו-לווינים.

מצגות אינפורמטיביות למדי, מן הכינוס.
אתר העמותה ללויינות זעירה בישראל - INSA, שארגנה את יום עיון הנ"ל. http://insa.netquire.com/.
תצלום של שני ננו-לווינים ישראליים ראשונים (התפרסם גם בכנס).
דיווח באתר הידען.

חדשות מסין: משימה לירח עד סוף השנה ; משימה משותפת עם רוסיה למאדים עד 2009

המשימה הסינית הראשונה לירח תצא לדרך עד סוף שנת 2007 - כך אמר ביום ראשון (20.05) סון' לאיין' (Sun Laiyan), מנהל סוכנות החלל הסינית. הדברים נאמרו בשיחה עם סטודנטים באוניברסיטת Jiaotong בבייג'ינג.
מדובר על אבן הדרך השלישית של סין בחקר החלל, אחרי שליחת הלווין הראשון, ותחילת התוכנית המאויישת, כמו גם על הצעד הסיני הראשון בחקר החלל הרחוק. כזכור, ב-2003 נהייתה הסין המדינה השלישית בעולם ששיגרה בכוחות עצמה אדם לחלל. ב-2005 שוגרו כבר 2 קוסמונאוטים.


לפי סוכנות הידיעות הסינית Xinhua, התוכנית הירחית מחולקת לשלושה חלקים: הקפת ירח; נחיתת רכב שטח על הירח; משימה "הלוך ושוב" שתכליתה להביא קרקע ירחית לכדו"א. החלק הראשון כולל שליחת מקפת לירח, מה שיקרה, על פי הדיווח, במחצית השנייה של 2007.


15.1.2007

100 שנה להולדתו של סרגיי קורוליוב

לפני 3 ימים מלאו 100 שנה להולדתו של סרגיי קורוליוב, אדם שפתח בפני האנושות את עידן חקר החלל המאוייש. מהנדס ומנהל יוצא מן הכלל, פעמיים "גיבור העמל הסוציאליסטי", בעל איתור לנין, אקדמאי, סרגיי פאבלוביץ' קורוליוב היה זה שפתח בפני האנושות את עידן חקר החלל: שיגורו של הלוויין הראשון, האדם הראשון, שליחת גשושויות לירח ומאדים (את החלום של שליחת האדם לשם לא הגשים) הם מהישגיו הידועים. טילים בליסטיים שלו היו בין הדברים שהפשיעו הכי הרבה על המאה ה-20.

טקסים רשמיים נערכו ברחבי רוסיה.

1_92322388.jpg

תמונה מכנס בקרמלין. מימין: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מנהל סוכנות החלל הרוסית אנטוליי פרמינוב, ובתו של קורוליוב, נטליה.


ידיעה לעיתונות של רוסקוסמוס, סוכנות החלל הרוסית.
ביוגרפיה של קורוליוב.